Gala ceremonijom i svetskom premijerom ljubavnog trilera "Svemu dođe kraj" večeras počinje 71. festival u Puli: Rajko Grlić i film pod zvezdama 1Foto promo Duško Marušić Cici

Sa metaforičnim naslovom „Film pod zvijezdama“, uz muziku Puhačkog orkestra Grada Pule, defileom brojnih filmskih stvaralaca koji će doći u Arenu, i svetskom premijerom novog filma Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“ koja je zakazana u 22 časa, večeras će svečano biti otvoren 71. Pulski filmski festival.

Kroz ceremonijalni deo programa publiku će voditi Ida Prester, popularna hrvatska i regionalna pevačica i aktivistkinja, a pre toga, u Istarskom narodnom kazalištu u 19 h, kao uvod u otvaranje ovogodišnjeg festivala, započinje svečana premijera romantične drame „Šlager“ reditelja Nevija Marasovića.

U ljubavnom trileru “Svemu dođe kraj”, koji Rajko Grlić potpisuje i kao scenarista zajedno s piscem Antom Tomićem, glavne uloge igraju Živko Anočić i Jelena Đokić, a u glumačkoj ekipi su i Boris Isaković, Ksenija Marinković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Marina Redžepović, Dejan Aćimović, Srđan Grahovac, Petre Arsovski, Anjela Nedyalkova… Producent filma koji je kultni jugoslovenski i hrvatski reditelj najavio kao zadnji u karijeri je Ivan Maloča, kuća Inter film, a među koproducentima je naš glumac Uliks Fehmiu ( West End Production, Srbija).

– Ovaj film je ljubavna priča umočena u hrvatsku stvarnost, a vi znate kakva je hrvatska stvarnost. To je film koji ima svoju aktualnost u ovom trenutku, u ovom prostoru, i zato sam se nakon tri mjeseca nagovaranja dao nagovoriti od Danijela Peka (umetnički direktor festivala, prim. aut.) da ga otvorimo u Puli, i to mi je velika čast. A ja sam i za “Karaulu” rekao da mi je zadnji film, uvijek se igram time da iza zadnjeg ima i posljednji film, tako da si dajem neki prostor. Kad završite neki film i ujutro se probudite mislite da nikad više nećete skupiti snagu da opet sve to pokrenete – izjavio je Rajko Grlić koji je i najveća zvezda ovogodišnjeg Pulskog festivala.

Gala ceremonijom i svetskom premijerom ljubavnog trilera "Svemu dođe kraj" večeras počinje 71. festival u Puli: Rajko Grlić i film pod zvezdama 2
Foto arhiva Interfilma

Do 18. jula, U Glavnom programu – Hrvatski filmovi, u trci za Zlatne arene su i ostvarenja „Bosanski lonac“, u režiji Pava Marinkovića, „Božji gnjev“ Kristijana Milića koji će na 71. Puli imati svetsku premijeru, kao i komedija „Frka“ Svebora Mihaela Jelića. Tu su i dokumentarac „Naša djeca“ Silvestara Kolbasa, istorijska drama „Proslava“ Bruna Ankovića, erotska drama „Slatka Simona“ Igora Mirkovića, „Sveta obitelj“ Vlatka Vorkapića. U glavnoj selekciji, među 11 ostvarenja publika će videti i komediju „Šalša“ Dražena Žarkovića, koja će takođe imati svetsku premijeru, i dramu „Žena s gumenim rukavicama“ reditelja Maria Šulina.

U programu Hrvatske manjinske koprodukcije, za Zlatne arene 71. Pule takmiče se i naša nagrađivana ostvarenja: porodično-politička drama „Lost Country“ Vladimira Perišića koja je na programu već 12.jula u INK i Kinu Vali, sociopolitička triler drama sa elementima horora, „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića (Kino Vali 14. i 15. jula), kao i film o odrastanju „Sunce mamino“ Koste Đorđevića (Kini Vali 13. i 14.jula).

U ovoj selekciji, koja kao i Glavni program takođe prikazuje 11 filmova su i dva crnogorska ostvarenja- drama „Sirin“ Senada Šahmanovića i komedija „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, socijalna drama „Ne očekuj previše od kraja sveta“ koju kao autor potpisuje Radu Žude, jedan od vodećih rumunskih reditelja i scenarista.Pred festivalskom publikoim će biti i makedonske koprodukcije „Domaćinstvo za početnike“ Gorana Stolevskog i „M“ Vardana Tozija, slovenačka crnohumorna komedija „Poslednji heroj“ Žige Virca, nagrađivana tinejdžerska drama iz BiH, „Ekskurzija“ Une Gunjak…

O dobitnicima 20 Zlatnih arena u takmičarskoj konkurenciji Glavnog programa odlučivaće petočlani žiri – prošlogodišnja dobitnica Velike zlatne Arene, producentkinja Mirta Puhlovski, glumica i rediteljka Nina Violić i glumac Goran Marković koji su takođe dobitnici Arena za glumačka ostvarenja, reditelj Nebojša Slijepčević nagrađen Zlatnom palmom na ovogodišnjem Kanu, i montažerka Nina Velnić. Hrvatski filmovi konkurišu za 16, a hrvatske manjinske koprodukcije za četiri Zlatne arene.

Pored Arene, za projekcije filmova rezervisane su još dve popularne lokacije na otvorenom – Ambrela i Brioni, a festivalski dan započinje u 10 sati razgovorima s ekipama filmova iz Glavnog programa prikazanim veče ranije u Areni ili u Istarskom narodnom kazalištu. Potom u duelu “Točno u podne” saznajemo kako kritičari ocenjuju pogledane filmove, a ostvarenja Glavnog programa ocenjivaće i novinari. O njihovim ocenama javnost će biti svakodnevno obaveštavana putem društvenih mreža, a na glasanje za najbolje filmove pozvana je publika, što je tradicija Pule od početka festivala.

PulaPRO za filmske profesionalce

U drugom delu festivala, od ponedeljka 15. jula do srede 17. jula, intenzivira se program namenjen akreditiranim filmskim profesionalcima PulaPRO, koji se održava u Kinu Valli i Festivalskom centru. U prepodnevnim terminima u Kinu Valli doznajemo što se novo sprema od filmova i TV serija u zemlji i regiji, na čak četiri ovogodišnja pitchinga.

Potom sledi Pulski filmski forum u Festivalskom centru na kojem se susreću predstavnici audiovizualne zajednice koji će raspravljati o tome kako hrvatski film kotira na međunarodnim festivalima, šta se s domaćim i nezavisnim naslovima događa nakon premijere kad krenu u nacionalnu kinodistribuciju, ali i koja je cena bavljenja filmom u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari