78 danaFoto: IFFI_Alena Klinger

Film ,,78 dana“ rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić nagrađen je glavnom nagradom na međunarodnom filmskom festivalu u Insbruku, u Austriji (IFFI).

U glavnom programu takmičilo se još pet filmova iz različitih delova sveta, a pobedničko ostvarenje 78 dana prikazano je dva puta u punoj sali bioskopa Leokino, ispod Alpa, nakon čega je usledio razgovor sa publikom.

Glavne uloge u filmu tumače glumice mlađe generacije Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović, Milica Gicić i Maša Ćirović, kao i poznatije kolege Pavle Čemerikić, Jelena Đokić, Goran Bogdan.

Podsetimo, film Emilije Gašić imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future.

Do sada je prikazan u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Takođe, dobitnik je glavne nagrade za najbolji film na filmskom festivalu na Kipru (Cyprus Film Days).

Predstojeći festivali u okviru kojih će biti prilazan su Kino Otok Isola u Izoli, Slovenija zatim CinemaJove u Valensiji, Španija.

Još jedna glavna nagrada za domaći film „78 dana" 1
Foto: IFFI_Alena Klinger

Nakon festivalskih prikazivanja film će se naći u bioskopskoj distribuciji, krajem leta.

Film „78 dana“ nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari