78 dana78 dana - kadar iz filma

Najbolji film 31. Festivala evropskog filma je „78 dana“ Emilije Gašić.

Nagradu za najbolji film – Zlatni toranj proglasio je žiri Glavnog takmičarskog programa 31. Festivala evropskog filma Palić, kojeg su činili srpski reditelj Bojan Vuletić, nemačka producentkinja Betina Brokemper i Lijana Ruokite-Jonson, kulturni ataše Republike Litvanije u Kraljevini Švedskoj

Odlučili su da najbojim filmom proglase „78 dana“ scenaristkinje i rediteljke Emilije Gašić jer nas „vraća u ono detinjstvo koje je lepo i bolno, jer je neveovatno režiran, odglumljen, i tera publiku da se smeje i plače u isto veme“, piše nova rs

Specijalno priznaje „Čovek magnet“ Gustava van der Berga za „poetsko putovaje u egzistencijalnoj bajci“ gde nas glavni junak podseća da smo svi jedinstveni i da ne moramo da pribegnemo konformizmu u svetu cirkusa.

Za najbolju režiju Toranj je poneo Runar Runarson za film „Kad svane dan“, koji je impresionirao žiri, jer je „intiman film koji na nežan način prikazuje gubitak ljubavi“.

U okviru selekcije Paralele i sudari žiri u sastavu: David Kasteljanos, španski producent srpska rediteljka Natalija Avramović i kiparski sineasta Konstantinos Nikiforu odlučio je daspecijalno prizanje ode za scenraio filma „Bosanski lonac“ Pava Marinkovića, jer je u pitanju „bezvremenska priča o migraciji i potrazi za identitetom“.

A za najbolje ostvarenje „Panoptikon“ Gruzijca Džordža Siharulidzea, jer je u pitanju „moćan debitanski film o odrastanju, seksualnosti, društveno-političkim pitanjima koje junaka vode u svet odraslih“.

FIPRESCI – žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, 31. Festivala evropskog filma Palić kojeg su činili Betina Hirš iz Nemačke, Francuz Pjer Iv Rože i Stojan Sinadinov iz Severne Makedonije najboljim filmom proglasio je danski „Devojka sa iglom“ Magnusa fon Horna, jer je „ispirčao priču o ženiradnici koja pokušava da preživi u dobu posle Prvog svetskog rata“.

Nagradu publike Gorki list poneo je film „78 dana“ Emilije Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari