Kameron sproveo naučni test da bi okončao Titanik debatu o Džekovom preživljavanju 1Foto: Profimedia

Polemike u vezi sa tim da li je Džek Doson (Leonardo Dikaprio) bespotrebno umro u filmu Titanik iako je možda mogao zajedno sa svojom Rouz (Kejt Vinslet) da se smesti na plutajuća drvena vrata da se ona samo malo pomerila traju i dalje iako je reditelj Džejms Kameron otkrio da je s tim u vezi već sproveo naučni test.

Sada su o svemu pitali Kejt Vinslet, koja je, kako podseća Dedlajn ranije tvrdila da su oboje mogli da stanu na vrata koja su poslužila kao splav za spasavanje. Ovog puta je međutim, rekla da prosto ne zna odgovor na to pitanje. 

Sve što mogu da kažem je da dobro razumem vodu i kako se ona ponaša” rekla je Vinsent u podkastu Happy Sad Confused, dodajući da se oslanjala na svoja iskustva veslanja na dasci, ronjenja i jedrenja zmajem.

„Ako stavite dve odrasle osobe na dasku za veslanje, ona odmah postaje izuzetno nestabilna. To je sigurno“, objasnila je Vinslet a imajući u vidu da je ključno održati vrata na površini sa dve odrasle osobe na njima ona je rekla da ne veruje da bi oboje preživeli na ovoj vrsti improvizovanog splava.

„Moram da budem iskrena: zapravo ne verujem da bismo preživeli da smo se oboje tu našli … „Da, mogao je da stane na ta vrata. Ali ona  ne bi ostala na površini. Ne bi.“

Ranije su obožavaoci dugo raspravljali o tome da li se Džek mogao popeti na drvena vrata i potencijalno spasiti od svog dramatičnog hipotermičnog utapanja nakon što je brod potonuo.

Umoran od beskrajne debate , režiser filma, Džejms Kameron, odlučio je da pruži konačan odgovor. Na turneji gde promoviše svoj novi film Avatar: Put vode, Kameron je sve podsetio da je uvek govorio da je Džek morao da umre zbog drame. Na kraju krajeva, to su Romeo i Julija u severnom Atlantiku.

Ali sada je za Toronto San rekao da je preduzeo naučnu studiju kako bi dokazao „jednom zauvek“ da Džek ne bi preživeo čak ni da se podigao na plutajuća vrata.

„Napravili smo naučnu studiju kako bismo u srce cele ove stvari jednom zauvek zabili kolac“. rekao je Kameron.

„Od tada smo uradili temeljnu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju koji je reprodukovao splav iz filma, a uradićemo i mali specijal o njemu koji izlazi u februaru., poručio je Džejms Kamerun.

Test je tekao ovako:

„Uzeli smo dvoje kaskadera koji su bili iste telesne mase Kejt i Lea i stavili smo senzore svuda po njima i unutar njih i stavili smo ih u ledenu vodu i testirali da vidimo da li su mogli da prežive raznim metodama i odgovor je bio, nije bilo šanse da oboje prežive.

Samo jedan je mogao da preživi.” Taj zaključak se razlikuje od onog do kojeg je došla televizijska emisija MithBusters, koja je pokušala istu vrstu testiranja još 2012.

Njihov zaključak: „Uz sve što smo naučili, mislim da je Džekova smrt bila nepotrebna“, zaključio je kovoditelj Džejmi Hajnman .

Dakle, da, moguće je da su i Džek i Rouz mogli da prežive  da su „podelili“  prsluk za spasavanje. Naravno, sve to  pada u vodu, pošto je Kameron kontrolisao pripovedanje i imao drugačiju viziju. Po njegovom mišljenju, Džek je „trebao da umre“.

„To je film o ljubavi i žrtvi i smrtnosti. Ljubav se meri žrtvom“, rekao je Kameron.

On se nada da će nakon februarskog specijala National Geographica zajedno sa ponovnim 4K bioskopskim izdanjem Titanika, staviti tačku na ovu stvar .

„Možda posle 25 godina više neću morati da se bavim ovim“, našalio se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari