Paklena pomorandžaFoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Grand Prix 8. History Film Festivala dobio je film A Clockwork Orange, The Prophecy (Paklena narandža – proročanstvo) Benoa Felisija i Elize Mantin, objavljeno je u petak na zatvaranju festivala.

Kako prenosi Index.hr, u obrazloženju festivalskog žirija stoji da glavnu nagradu dodeljuju tom filmu zbog „zapanjujućeg kinematografskog i audiovizuelnog pristupa na koji bi i sam Stenli Kjubrik bio ponosan“.

„Film nam daje uvid u borbu autora, Entonija Berdžesa, prilikom objavljivanja njegovog romana te u polarizovanu recepciju u društvu, dajući inspiraciju svima nama autorima da hrabro rizikujemo sa našim radom“, istakao je žiri.

Ostale nagrade festivala

Nagradu za najbolji televizijski dokumentarni film dobio je film Solen Šalvon-Fioriti Žene Avganistana, a nagradu za najbolji nezavisni dokumentarni film dobio je Vulkan Stefan Prijo.

Nagradu za najbolji rediteljski rad dobili su Dejvids Ernštreits i Inese Klava za film Patricija, a za scenario Els Mors za film Naš kanal. Frederik Baland i Pjer-Fransoa Didek dobitnici su nagrade za filmsku fotografiju za rad na filmu Documerica, autoportret nacije na ivici.

Šejmus Hejli nagrađen je za montažu filma Paklena narandža, proročanstvo, a Darko Rundek i Ana Kovačić za muziku u filmu Zagrljaj. Nagradu za najbolju produkciju, koja nosi ime osnivača festivala Bernardina Modrića, dobili su Benoa Čerete i Gijom Vensan za film Documerica, autoportret nacije na ivici.

Nagrada publike dodeljena je dokumentarnom filmu Mamula all inclusive Aleksandra Reljića.

Međunarodni žiri činili su američki filmski i televizijski producent Šon Rods, američki reditelj Džon Aleksander i austrijski reditelj i snimatelj Gernot Stadler. O nagradi publike odlučivao je petočlani žiri publike, sastavljen od petoro filmskih zaljubljenika, koji ne rade u filmskoj industriji.

Na 8. History Film Festivalu, održanom u riječkom Art-kinu, prikazano je 17 filmova u konkurenciji za nagrade, koje je odabrao selektor Boris Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari