„A.I. Rising“ dobio svoju verziju kratkog muzičkog filma (VIDEO) 1Foto: Universal Music Serbia

Prvi srpski naučnofantastični film „A.I. Rising“ zabeležio je izuzetan uspeh na festivalima i manifestacijama širom Evrope i sveta i ocenjen je kao jedno od najinovativnijih dela srpske kinematografije, koji je sada distribuiran i globalno.

Ovog puta, njegova verzija kratkog muzičkog filma kreiranog specijalno za novu izvedbu numere „Nimani Rising“, iza ko je stoji Lazar Bodroža, predstavlja savršen prikaz ovog filmskog umetičkog dela i u prvi plan stavlja glavnog lika koji tumači Stoya, američka glumica srpskog porekla najpoznatija kao izuzetno uspešna zvezda filmova za odrasle i cenjena društvena aktivistkinja.

Nimani ovom prilikom odiše još snažnijom energijom koja ponovo budi duboke emocije, a sve je upotpunjeno još moćnijom muzikom u izvođenju jedinstvenog LP Dua.

Prvobitnu verziju za jedan klavir i gudački orkestar zamenio je aranžman napisan upravo za ovaj duo i dva klavira, u saradnji sa gudačkim orkestrom String Force Ensemble.

„Čvrsto verujem da je muzika najstariji jezik, onaj koji je nastao pre svih reči. Ipak, uvek se iznenadim kada se sretnem sa ljudima sa kojima mogu da komuniciram kroz muziku, kada reči nisu potrebne. Upravo to se dogodilo sa Sonjom i Andrijom“, objašnjava Nemanja Mosurović.

„A.I. Rising“ dobio svoju verziju kratkog muzičkog filma (VIDEO) 2
Foto: Universal Music Serbia

„Muzika za film nastala je u mom izolovanom svetu. Sonja i Andrija su je čuli na veče premijere, nikada ranije o njoj nismo razgovarali, a oni su želeli da je izvedu“.

LP Duo priznaje da je film ostavio snažan utisak na njih.

„Lazar Bodroža je sjajan i inovativan umetnik i kroz ovaj film je uspeo da predstavi svoj univerzalan svet. Pored fenomenalne fotografije, dizajna, kao i glumaca, muzika filmu daje jednu novu, monumentalnu dimenziju. Spoj baroka, minimalizma i futurizma je nešto što odlikuje našu klavirsku muziku, a to smo prepoznali i u muzici Nemanje Mosurovića, pa je za nas ova saradnja bila potpuno logična. Uživali smo u snimanju muzike za završnu scenu filma, Nemanjina muzika nam je bliska i konceptualno je povezana sa našim novim albumom za dva hibridna klavira koji intimu i unutrašnji svet pojedinca predstavlja na epski način“, ističe dvojac.

Specifičnost LP Dua leži u novom pristupu savremenom klaviru kroz eksperimentisanje sa različitim analognim i digitalnim sintizajzerima u kombinaciji sa akustičnim klavirima. U toku rada na projektu Quantum Music kreirali su potpuno novi instrument – hibridni klavir, koji njihovu muziku čini neponovljivom.

Ovom izdanju prethodio je Opening Title Remix remix iza koga stoji producent i DJ iz Bratislave, FVLCRVM, a u narednom periodu biće predstavljeni i ostali remiksi numera iz jedinstvenog filma koji je, osim soundtrackom, veliku pažnju javnosti privukao specifičnom temom i glumačkom ekipom.

Izdanje „Nimani Rising (Version For Two Pianos)“ je u Srbiji dostupno na servisima Deezer i Google Play, kao i širom sveta u svim digitalnim prodavnicama i na Youtube kanalu.

LP DUO

Od 2004. godine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati u svetu muzike kao LP Duo, istovremeno su eksperimentisali sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijali novi pristup savremenoj klavirskoj muzici. Od tada, brišući granice između kamernog ansabla i rok benda, i pod imenom LP Duo, postali su jedan od trenutno najuspešnijih klavirskih dueta.

LP Duo počeo je kao projekat školovanih umetnika klasične muzike, ali je njihovo istraživanje i rad na različitim projektima definisalo njihovu muziku i žanrovski je „smestilo“ negde između klasične i popularne muzike. I kao solo muzičari i kao klavirski duo do sada su osvojili preko 30 nagrada na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

Sonja i Andrija su koautori i lideri umetničkog i naučnog projekta Kvantna Muzika, koji ima za cilj da istraži vezu između muzike i kvantne fizike kroz kreiranje novog eksperimenta koji potom rezultira nastupom uživo. Ovaj projekat doprinosi stvaranju novog muzičko – naučnog žanra – kvantne muzike. Pored mnogih drugih, univerzitet u Oksfordu bio je jedan od partnera na ovom projektu.

Do sada su uspešno nastupali na festivalima, u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku i Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, kao i na turnejama širom Evrope, SAD – a i Azije. Takođe su nastupili na humanitarnom koncertu za UNICEF u Nemačkoj.

Oboje imaju karijeru u prosveti – Sonja Lončar je asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je Andrija Pavlović docent na Novoj akademiji umetnosti Evropskog Univerziteta u Beogradu kao i na odseku za scenski dizajn Fakulteta tehnoloških nauka u Novom Sadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari