"A kako tvoja majka riba tepih?" 1Foto : CZKD

Umetnica Jelena Mićić izvešće u nedelju 18. juna , u 12 sati,  u Centru za kulturnu dekontaminaciju  performans „A kako tvoja majka riba tepih?“, koji pripada serijilu (Pultzmalerei) “Održavanje slika”.

Kako autorka objašnjava termin „Pultzmalarei“ koristi kao oznaku za grupu radova koji se zasnivaju na ličnom iskustvu rada kao čistačice u Beču. (“Putzen – čistiti, Malerei – slikarstvo) .

Jelena  objašnjava, da njen performans  tematizuje paralelu između gestova u njenom radu, kao čistačice i umetnice.

“Gestovi praktikovani tokom akta čišćenja poklapaju se sa onima koje nalazimo u akcionom slikarstvu, a uspostavljajući ovakvu analogiju, odabir krpe ili mopa na radnoj površini postaje isto što i odabrati četkicu i platno. Tačka susretanja akta čišćenja i slikanja briše podeljene uloge, kao i podelu na umetnost i stvaran život. Ovim radom ispitujem ekonomske, socijalne i političke postulate austrijskog tržišta rada, kao i hijerarhijski sistem, posebno u vezi sa radnim ulogama državljanki iz bivše Jugoslavije,” .

Performans Jelene Mićić biće oizveden u okviru okviru konferencije i izložbe Radna žena. Ova okupljanja zamišljena su kao mesta susreta različitih generacija, a u okviru kojih se diskutuje nasleđe emancipatorskih praksi ženskih i feminističkih pokreta u regionu bivše Jugoslavije.

Od 22. aprila, u brojnim likovnim, pozorišnim i filmskim programima učestvovalo je više od 50 umetnika, teoretičara i istoričara.

O autorki

Jelena Micić rođena je 1986. godine u Knjaževcu u Srbiji, i trenutno živi i radi u Beču u Austriji. Magistrirala je na odseku za Tekstualnu skulpturu Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), master je Filozofije, i diplomirani je filolog Skandinavskih jezika i književnosti (2010) na Univerzitetu u Beogradu. Pored individualne umetničke prakse u kojoj se bavi slikarstvom i prostornim instalacijama, članica je neformalne grupe „UMETNIK*“ i ženskog kolektiva „I KNOW I CARE“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari