Advokati Božidara Đurovića osporavaju zakonitost konkursa 1Foto: Wikipedia

Novi Upravni odbor Narodnog pozorišta, sa piscem Aleksandrom Gatalicom na čelu, danas bi trebalo da počne razgovore sa četiri kandidata za novog upravnika ove umetničke kuće.

Na razgovor su, prema saznanjima Danasa, najpre bila pozvana samo dva kandidata – dirigent i dosadašnji v. d. upravnika NP Dejan Savić i Gorana Sudžum, slikar i scenograf, koja tri decenije radi na filmu i televiziji, uključujući i rijaliti programe poput „Farme“. Lista je, posle isteka roka za razmatranje žalbi na odluku UO NP, juče proširena i na njoj su i glumac Predrag Miletić i Maja Rajčić, organizator kulturnih manifestacija, vlasnik kuće „Sve o umetnosti“ (All about art“) i direktor u agenciji „KiImulis“.

Aleksandar Gatalica izjavio je za Danas da je, na kraju od pet blagovremeno prispelih prijava na Konkurs objavljen 1. decembra i dopunjen devet dana kasnije, otpala samo jedna – tenora Borisa Postovnika, stalnog člana hora Opere NP. Predsednik novog UO NP smatra da nema nikakvih zakonskih prepreka da se aktuelni Konkurs za izbor upravnika NP privede kraju, iako se zbog izbegavanja Vlade Srbije da se izjasni o njegovom izboru na prethodnom konkursu iz 2015. pozorišni reditelj Božidar Đurović obratio Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

„Imajući u vidu da je Ministarstvo kulture i informisanja pre raspisivanja novog konkursa za izbor direktora Narodnog pozorišta uputilo dopis Kadrovskoj komisiji Vlade Srbije, kojim je obavestilo o povlačenju iz procedure predloga o svim imenovanjima u ustanovama kulture, konkurs koji je u toku odvija se u skladu sa zakonom i nema razloga da se konkursna procedura ne sprovede do kraja“, rečeno je juče našem listu i u Ministarstvu kulture, koje je kao „drugostepeni organ za odlučivanje po žalbama na zaključke u postupku izbora kandidata za upravnika NP“, listu za razgovor UO sa kandidatima za upravnika proširilo sa Predragom Miletićem i Majom Rajčić.

U Advokatskoj kancelariji Vladimira Horovica iz Novog Sada, koja pred sudom zastupa Božidara Đurovića, Danasu je objašnjeno da je aktuelni Konkurs za upravnika NP nezakonit zato što Vlada Srbije nije donela odluku o predlogu koji joj je podnet na osnovu rezultata konkursa iz 2015, kad su tadašnji UO i tadašnji ministar kulture izabrali njihovog klijenta za prvog čoveka NP.

– Vlada Srbije se tek pre dve nedelje oglasila obaveštenjem da je novi ministar kulture povukao predlog svog prethodnika i da se Vlada o njemu uopšte neće izjašnjavati. Ovakvim stavom Vlada je Đuroviću uskratila pravo na pravni lek – žalbu i zaštitu svojih prava. Vlada mora da ili odbije ili prihvati predlog, koji su joj na osnovu konkursa podneli UO i tadašnji ministar kulture. Prethodni konkurs ne može da se završi bez formalne odluke vlade i sve dok ona ne odluči da li će odbiti ili prihvatiti imenovanje izabranog kandidata ne može da se raspiše novi konkurs. To znači da je sadašnji konkurs, koji je zatvoren pre sedam dana, nezakonit – kažu u Advokatskoj kancelariji Vladimira Horovica.

Danasu je u ovoj kancelariji rečeno da su Prvom osnovnom sudu u Beogradu podneli zahtev u kome se traži da „Vlada Srbije najpre donese odluku o izabranom kandidatu na prethodnom konkursu i da Sud uvede privremene mere – obustavi aktuelni konkurs, jer je taj postupak nezakonit“.

– Iako je sud dužan da o zahtevu o uvođenju privremenih mera odlučuje odmah, on to nije uradio ni posle 30 dana, zbog čega smo podneli i pisanu pritužbu na rad suda – kažu u Kancelariji.

Sadašnjem v. d. upravniku NP Dejanu Saviću mandat je istekao 2014, a Vlada Srbije nije uspela da za godinu dana potvrdi izbor Božidara Đurovića, zbog čega je ova kuća u martu 2016. ostala bez UO. Vlada je na predlog Ministarstva kulture i informisanja 9. novembra prošle godine imenovala novi UO, koji je raspisao novi konkurs za upravnika NP, 1. decembra objavljen na zvaničnoj internet prezentaciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Pre raspisivanja konkursa za novog upravnika Statut NP usaglašen je sa Zakonom o kulturi, zbog čega su uslovi za prijavljivanje kandidata izmenjeni u odnosu na prethodne. UO je posle razgovora sa kandidatima dužan da do 29. januara, kada ističe zakonski rok, uputi Ministarstvu za kulturu i informisanje listu kandidata sa obrazloženjem njihovih stručnih i organizacionih sposobnosti. Od budućeg upravnika se, između ostalog, traži pet godina „radnog iskustva u struci“, a UO je najavio da će prilikom utvrđivanja liste kandidata ceniti i poznavanje poslovanja pozorišnih ustanova; rukovodeće iskustvo na poslovima u oblasti kulture; kvalitet predloženog programa rada i razvoja Pozorišta.

Precizni kriterijumi i lični izbor

Na pitanje Danasa kako se objašnjava to što su se na Konkurs za upravnika NP prijavili mahom široj javnosti po svom umetničkom radu nepoznati kandidati, u Ministarstvu kulture kažu da su „kriterijumi konkursa bili precizni i jednaki za sve zainteresovane učesnike, a da je lična stvar svakog pojedinca da li želi da se prijavi na konkurs ili ne“.

Đurović: Obična farsa

– Ne radi se ovde o meni, nego o zaštiti dostojanstva i zakona. Ja sam pobedio na jedinom od pet konkursa za upravnika NP, koji niko nije osporio. Konkursi su obesmišljeni iz više razloga i doveli su do nemile situacije da se u javnosti više govori o izboru upravnika nego o predstavama NP. Došlo se do toga da na konkursu za jedno od najprestižnijih mesta u srpskoj kulturi, kakvo je mesto upravnika NP u Beogradu, nema ljudi sa ozbiljnim umetničkim biografijama, iskustvom i rezultatima u rukovođenju institucijama kulture, što potvrđuje i ovaj poslednji konkurs. Za to mesto u javnosti više ne postoji interesovanje. Upravni odbor, po novom Zakonu o kulturi, zapravo ni ne bira upravnika, samo proverava da li kandidati zadovoljavaju uslove konkursa, dok ministar kulture ima diskreciono pravo da na to mesto izabere koga želi. Ako je već tako, bilo bi bolje da Vlada Srbije i resorni ministar sami postavljaju upravnike, a ne da raspisuju konkurse koji su obična farsa, kako bi se na čelo institucija kulture doveli politički podobni kandidati. Pri tome, ovakvi konkursi samo prave lošu atmosferu u kulturi, pogotovo u situaciji kad je NP već pet godina u v. d., a od oktobra 2014. u potpuno pravno nezakonitom stanju – kaže za Danas Božidar Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari