AJB DOC Film Festival onlajn od 11. do 15. septembra 1AJB DOC 2020

Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) biće održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra.

Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca biće dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Kako su organizatori saopštili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će da pogledaju bez registracije i besplatno.

U skladu sa merama i preporukama nadležnih za javno zdravstvo i društveno odgovornim pristupom Al Jazeere Balkans kao medijske-kuće donesena je takva odluka, pa će kompletan program Festivala, razgovori s autorima i trening za mlade autore biti održani virtuelno.

„Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je Voyage/ Putovanje predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom smo okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom. Ovom temom se neposredno progovara o iskustvu putovanja u dobu kontrole i pravila koja ne vrijede jednako za sve. Nekada izbrisane granice ponovno su podignute i ojačane te predstavljaju privid sigurnosti i zaštite, ali i njihova krhkost i besmislenost u dobu pandemije nikada nije bila očitija, jer za virus granice ne vrijede. Stvarni motiv za granice se krije u strahu od nepoznatog onih koji ih postavljaju. Asocijativno predstavljamo putovanje koje počinje u našim glavama, ono na koje nas vodi svaki film, a u dokumentarnom je taj put satkan od najrazličitijih ljudskih iskustava i životnih priča“, navode AJB  u saopštenju.

Kako dodaju, program tri festivalske selekcije, pod pokroviteljstvom BH Telecoma, biće uskoro objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari