Akademija umetnosti deo Alijanse umetničkih filmskih škola 1Foto: Akademija umetnosti u Novom Sadu

Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu je nedavnim potpisivanjem sporazuma pristupila Alijansi umetničkih filmskih škola, kao jedina institucija iz Srbije koja je na Centralnoj dramskoj akademiji u Pekingu (Central Academy of Drama) ušla u konzorcijum sa umetničkim univerzitetima u okviru The „Belt & Road“ International Film Education Alliance (BRIFEA).

Pored Akademije umetnosti u konzorcijum su ušle i umetničke institucije iz Italije, Izraela, Singapura, Nepala, Japana, Koreje, Filipina… Potpisivanju sporazuma i osnivanju Alijanse u Pekingu ispred Akademije umetnosti prisustvovali su prof. Siniša Bokan, dekan, i prof. dr Dubravka Lazić, prodekanka za umetnički rad i međunarodnu saradnju.

Prema rečima dekana prof. Bokana Alijansa je osnovana pre svega sa ciljem da unapredi obrazovanje mladih filmskih umetnika u okviru inicijative „Belt & Road“, da uspostavi efektivne mehanizme za povezivanje insititucija koje pružaju znanje u oblasti filmske umetnosti u različitim zemljama kao i da promoviše institucionalni rad koji se bavi edukacijom u audio – vizuelnim medijima, filmom i televizijom, a takođe i u naučnim istraživanjima.

Nama je izuzetno drago što je Akademija umetnosti, mogu reći zasluženo, jedina visokoobrazovna institucija iz Srbije pozvana da bude član  svetskog konzorcijuma filmskih institucija, što zapravo predstavlja dokaz koliko je važno jačati međunarodnu saradnju i kontinuirano raditi na postizanju zajedničkog razvoja sa ciljem promocije profesionalnog filmskog obrazovanja, popularizacije filmske kulture u širem društvu, negovanja mladih talenata i promocije filmske kulture zemalja u okviru razmena.”, istakao je prof. Bokan i dodao je da će Centralna dramska akademija u Pekingu biti trajni sekretarijat Alijanse koji će obezbediti aktivnosti akademske razmene studenata i profesora u oblasti filma, istraživanja, treninga, izložbi itd.

Delegacija Akademije umetnosti se tokom zvanične posete sastala i sa predstavnicima Šangajskog univerziteta, Šangajske pozorišne akademije, Univerziteta za komunikaciju u Šenženu, Filmske akademije u Pekingu. U okviru poseta definisani su pravci dalje saradnje u oblasti umetničke produkcije i mogućnosti razmene studenata, a domaćini u Kini su izrazili želju da intenzivno učestvuju u manifestacijama koje Akademija već tradicionalno organizuje kao što su A-fest, Međunarodni filmski festival kratkog videa i filma „Shortz“, Studentsko bijenale plakata i fotografije, itd.

Priznanje Univerzitetu u Novom Sadu 2018.

Prethodno, u oktobru 2018. godine, Univerzitet u Novom Sadu dobio je visoko priznanje Obrazovne asocijacije za međunarodnu razmenu Kine pod nazivom „2018 Best Partner of CEAIE“, za dosadašnji doprinos radu i aktivnostima Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ). Priznanje je na svečanosti u Pekingu primio prof. dr Bojan Lalić, rukovodilac Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kina – CIEZ na Univerzitetu u Novom Sadu koji je istakao da rad Akademije umetnosti i ostalih fakulteta, članica Univerziteta u Novom Sadu predstavlja rezultat mnogobrojnih aktivnosti Univerziteta u ulozi Sekretarijata Konzorcijuma, koji se pre svega ogledaju u jačanju akademskih veza između univerziteta u zemljama Centralne i Istočne Evrope sa univerzitetima u NR Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari