“Ako ste se prijavili, poštujte pravila festivala”: Nekadašnji direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji za Danas 1Foto: Promo FFS

Milan Nikodijević, scenarista, nekadašnji direktor Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji kaže za Danas da mu se najblaže rečeno ne dopada to što su uradili producenti i autori koji su povukli svoje filmove sa festivala.
– Ulaze u nešto što nije domen njihovog posla. Samom prijavom na festival ne mogu uticati i na pravila pod kojima se bilo koji festival, pa i ovaj u Vrnjačkoj Banji radi.

– Nije korektno. Ako ste se prijavili, poštujte pravila festivala – poručuje Nikodijević.

Prema njegovim rečima, svojevremeno, dok je on bio direktor, kad se potpisivao ugovor stajala je klauzula da se prijavljen film ne može povući.

– Ove godine je selektovano 16 filmova, a na Letnjoj pozornici realno može da stane sedam do osam filmova. Dakle, svi ostali filmovi, a i godinama je tako unazad idu u bioskop kao što se dešava na svim festivalima u svetu – kaže Nikodijević.

– U tom smislu ne vidim da su odluke producenata opravdane. U istoriji festivala, a ja sam petnaestak godina bio direktor, morao sam neke da stavim u bioskop jer je bilo dosta filmova Ove godine je bilo 30 ,izabrano 16 . Osim toga, svi filmovi koji su izabrani hteli bi na Letnju pozornicu, hteli bi da budu prvi film na otvaranju festivala ili na zatvaranju. To jednostavno nije izvodljivo i to je stvar politike festivala. Namere ljudi koji sada vode festival su bile poštene, a ne tendenciozna prema bilo kom autoru. S druge strane shvatam i autore da može da im se ne sviđa termin, mesto na kome se film prikazuje ali o svemu treba voditi računa čini mi se pre nego što se prijavite u konkurenciju na festival – smatra Milan Nikodijević.

On dodaje da u članu zakona o kinematografiji, koji još uvek važi stoji da svi filmovi koji su finansirani sredstvima Filmskog centra Srbije ako su izabrani za manifestacije od nacionalnih interesa kakav je festival u Vrnjačkoj Banji moraju se dati besplatno.

– Razumem i jedne i druge ali treba ostaviti da festival radi kako radi a ko pristane pristane , ko ne pristane njegova stvar – zaključuje Milan Nikodijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari