al paćinoFoto: Paramount Pictures - Alfran Productions / Christophel Collection / Profimedia

Al Paćino je danas na zalasku karijere, ali je tokom nje ostvario brojne kultne uloge u nekim od najboljih filmova svih vremena.

Legenda Holivuda Al Paćino umalo je otpušten iz „Kuma“, filma koji ga je na startu karijere lansirao među one najbolje, prenosi Jutarnji.hr.

Danas 84-godišnji Paćino nagrašen svim mogućim najprestižnijim nagradama od Oskara do Emija, sada je progovorio kako mu nije išlo baš sve tako glatko i kako je na setu „Kuma“ imao dosta problema.

Tačnije, otkrio je kako je umalo otpušten s tog projekta jer je produkcija sumnjala u – njegovu izvedbu!

Naime, u odlomku iz njegovih novih memoara „Sonny Boy“ objavljenih ekskluzivno u The Guardianu, Paćino je rekao da mu se nije svidela scena s kojom je morao na audiciju, koja je bila emocionalno skromna i uglavnom se sastojala od izlaganja.

Ipak, dobio je ulogu Majkla Korleonea, rasipnog sina mafijaškog bosa Vita Korleonea (Marlon Brando) u tom kultnom kriminalističkom filmu iz 1972. godine.

Reditelj Frensis Ford Kopola ga je favorizovao u odnosu na sve ostale, a kako se pisalo, konkurencija su mu bili Džek Nikolson, Robert Redford, Voren Biti i tada takođe slabo poznati Robert Deniro.

Na kraju je, podseća The Independent, Al Paćino zaradio izvrsne kritike i nominaciju za Oskara za svoju ulogu u filmu, ali negativnih reakcija na njegov rad nakon što je prvih nekoliko scena snimljeno, kako se sada pokazalo i dalje se ako dobro seća.

Al Paćino je 9 puta bio nominovan za Oskara, a osvojio ga je jednom

Al Paćino je umalo otpušten sa snimanja „Kuma", ali ga je jedna scena spasila 1
Foto: Paramount / Christophel Collection / Profimedia

Nakon što je snimanje počelo, napisao je: „Koleginica Dajan Kiton i ja proveli smo te prve dane smejući se jedno drugome, morali smo izvesti onu uvodnu scenu svadbe s probe koju smo toliko mrzeli. Na osnovu samo te jedne scene bili smo sigurni da smo u najgorem filmu ikad snimljenom, a kad bismo završili snimanje za taj dan, vratili bismo se na Menhetn i napili se. Mislili smo da je naša karijera gotova.“

Kada su šefovi studija Paramount počeli pregledati snimljeni materijal, Al Paćino tvrdi kako je krenuo i da preispituje je li on pravi glumac za tu ulogu.

„Kružile su glasine po setu da će me otpustiti. Mogli ste osetiti taj gubitak zanosa dok smo snimali. Postojala je nelagoda među ljudima, čak i ekipom, dok sam radio. Bio sam toga vrlo svestan. Pričalo se da ću dobiti otkaz, a verovatno i reditelj. Jer on je bio zaslužan što sam ja u tom projektu“, otkrio je dodajući kako je pregledao tada snimljene scene i zaključio kako nisu ništa spektakularno. Ali baš je to zapravo i želeo.

„Celi moj plan za Majkla bio je da pokažem da taj klinac nije bio svestan situacije i da nije nastupao s ličnošću koja je bila posebno puna harizme. Moja je ideja bila da se taj tip pojavi niotkuda. To je bila snaga ove karakterizacije. To je bio jedini način na koji je ovo moglo funkcionisati: pojavljivanje te osobe, otkrivanje njenih sposobnosti i potencijala. Nadao sam se da ću do kraja filma stvoriti enigmu. I mislim da je to ono čemu se Kopola takođe nadao. Ali nijedan od nas dvojice nije znao kako to da objasni drugom“, otkrio je.

Prema glumčevoj priči, zbog svega je odlučeno je da se pomeri scena u restoranu u kojoj se Majkl osvećuje dvojici neprijatelja i da se snimi ranije od planiranog. Ideja je bila da se Paćinu dopusti da pokaže za šta je sposoban. I upalilo je.

„Zbog te scene koju sam izveo, zadržali su me u filmu i nisam dobio otkaz“, otkrio je Al Paćino. „Sonny Boy“ izlazi u utorak 15. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari