Alan Ford bio popularniji u Jugoslaviji nego u Italiji

Razgovor sa prevodiocem Alana Forda u Jugoslaviji

Ostavite komentar


  1. Kada je poceo da izlazi „Alan Ford“ u Yugi,imao sam tu srecu da sakupim pevih 100 brojeva.Danas nemam pojima gde su ??? Al’ prica koja se citala iz tih stripova,bila je „k’o preslikana“ iz tadasnje svakodnevnice !! Samo na suptilan,metaforican nacin. Mi (tada) mladi,nismo bas mogli da prepoznamo do tancina „sta je pisac (i crtac) hteo da kaze“,al’ to medjusobno trvenje,podmetanje,laganje,varanje, medju glavnim likovima,koji su,bay the way,bili „TNT grupa“,je mnogo licilo na tadasnji SKJ !! Kasnije se ta slicnost mnogo jasnije videla,jer smo i mi odrastali,i te protivrecnosti su bile (cak i nama) ocite.Protivrecnosti izmedju stvarnog i proklamovanog !! A dali su tvorci stripa bas „to“ heteli da pokazu,neznam !

  2. Pa kad’ Grunf kaze:“ ovako visoko vetar nosi lisce “ i podigne ruku u naci-pozdrav…cepali smo se od smeha !! I tako u svakom broju na drugi nacin,fenomenalno !! On (Grunf) nije smeo otvoreno da pokazuje naklonost nacistima,pa se dovijao.A taj „proboj“ neceg nedozvoljenog,ne dopustenog i anatemisanog u ex YU,a bez reperkusija,za nas mlade je bio dodatni motiv za „nenasilan otpor“ i prkos (duge kose,pro-zapadna pop kultura,uopste),u „nevidljivoj borbi“ za slobodu…svega !! „Tkzv. „crni talas“ na filmu,rok muzika,knjizevnost,slikarstvo,sve je bilo koristeno da se“kontrira“ proklamovanom (sluzbenom).A da je „sluzba“ mesala prste,jeste,al’ da je bilo otvorene represije,nije. Mozda,“iza kulisa“ i pojedinacno.Eeeeei onda je 68-e „drug tito je rekao da su studenti u pravu“ i oni (studenti) zaigrase „Kozaracko kolo“ i sve je „krenulo niz brdo“,i jos uvek ide !!

  3. Lepa, dobra, slavna vremena. Bolje 100 godina živeti kao milijunaš nego jedan dan kao siromah.

  4. Pitanje za 1.000.000 dolara:

    Prevod na srpski jezik „prgerske“ rečenice iz Alana Forda:

    „Krzmavo mi se doimaš?

    Poplarnost ovog stripa u Srbiji pre 40 godina treba tražiti i u jeziku koji je za moju generaciju bio tako blizak a istovremeno i tako nerazumljiv..

    Originalno i neprocenljivo!

  5. Evo, sećam se jednog citata koji bi mogao da liči na današnju svakodnevnicu:
    „Moja je pjesma slična priči što skviči,
    ugasilo se svjelo na fići…“ 😀

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.