Albanski dokumentarni filmovi i dalje pod sudskim embargom za prikazivanje u Bujanovcu 1Foto Gani Veselji/FB

U Višem sudu u Vranju nije doneta odluka o zabrani prikazivanja albanskih filmova „Nevernik“ i „Tišina ubija“, producenta Ganija Veselija iz Preševa, potvrdio je sam Veseli u izjavi portal Bujanovačke. Filmovi su trebali da budu prikazani u Domu kulture u Bujanovcu još 10.juna, ali je usledila sudska zabrana i policijsko saslušanje autora i direktora ove kulturne institucije.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju predložilo je sudu da zabrani prikazivanje dva pomenuta kratkometražna filma, po prijavi N.N. građanina iz BujanovcaTaj predlog usledio je nakon što su članovi komisije iz Filmskog centra Srbije obavili „stručni nadzor nad spornim filmovima“.

„U mišljenju stručne komisije je navedeno da film „Nevernik“ ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije, s ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemirenja javnosti“, navedeno je u analizi komisije FCS.

Kada je reč o filmu „Tišina ubija“, komisija smatra „da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate takozvane  Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast stariji od 16 godina“. Ovo mišljenje FSC našlo se pred sudskim većem Višeg suda u Vranju.

„Nakon uklanjanja navedenih propusta, biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma“, naveli su tada iz VJT.Novac za produkciju filmova Gani Veselji dobio na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona evra od Vlade u Prištini.

Naredno sudsko ročište u Višem sudu u Vranju gde će se odlučivati da li će sporni dokumentarni filmovi biti prikazani pred publikom u Bujanovcu zakazano je za 4. avgust, kada bi trebalo da bude doneta i konačna odluka po ovom predmetu koji se odvija po „hitnom sudskom postupku“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari