Aleksandar Denić postao član prestižne Akademije umetnosti u Berlinu 1Foto Nebojša Babić

Aleksandar Denić, umetnik i istaknuti scenograf, postao je član ugledne Akademije umetnosti u Berlinu, koja okuplja najistaknutije članove koji su dali veliki doprinos u oblasti umetnosti.

Denić je prvi umetnik sa Balkana kome je ukazana ovakva čast na ovoj prestižnoj instituciji kulture u Nemačkoj.

Aleksandar Denić, umetnik čije su scenografije svrstavane među najbolja rešenja, po rečima kritike spektakularnim i genijalnim, jer je u svom vizuelnom jeziku koristio dodatna značenja, stvarajući splet informacija i mogućih tumečenja.

Dobitnik je brojnih prestižnih priznanja, uključujući „Faust“, nemačku nacionalnu nagradu, nekoliko puta je proglašen za najboljeg scenografa godine, a po anketi uglednog časopisa “Teatar hojte“, dva puta je izabran za najboljeg scenografa na nemačkom govornom području.

Posebno se istakao radom na ciklusu “Prsten Nibelunga” povodom dva veka od rođenja Riharda Vagnera u režiji Franka Kastorfa.

Sada njegov rad dobija još jednu značajnu potvrdu, kroz članstvo u Akademiji umetnosti u Berlinu.

Aleksandar Denić se na Berlinskoj akademiji našao među članovima izvođačke umetnosti u kojoj su svi oni koji učestvuju u stvaranju pozorišnog, muzičkog ili filmskog dela.

Ono što je zanimljivo da je ova akademija pre više od sto godina odvojila nauku od umetnosti, što je čini drugačijom od na primer naše SANU.

Izbor novih članova akademije predstavlja priznanje za njihov izuzetan doprinos umetnosti i kulturi.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, izbori su održani na 62. skupštini (24.–26.05.2024) u Berlinu. Svi novi članovi su već prihvatili svoj izbor.

Trenutno Akademija umetnosti broji 435 članova u svojih šest umetničkih sekcija, među kojima su Ai Weiwei, Bob Dylan, Renzo Piano, Lord Norman Foster, Herta Müller, Wim Wenders, Richard Deacon… Akademie der Künste osnovana je 1696. godine i je jedna je od najstarijih kulturnih institucija u Evropi.

Podsetimo, Aleksandar Denić je ovogodišnji predstavnik Srbije na 60. Međunarodnom Bijenalu umetnosti u Veneciji sa radom „Exposition Coloniale“, koji privlači veliki broj posetilaca u naš paviljon na Đardinima, a čuveni Mondo, Guardian, Vogue i Arstribune uvrstili su ga u must see paviljone i u selekciju užeg izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari