„Amazonke” kao „pozorišna arheologija”: Premijera predstave o drevnim ratnicama u Pozorištu za decu i mlade Kragujevac 1Foto: Mankica Kranjec

 

Sutra, u sredu, 9. oktobra u 18 sati u Pozorištu za decu i mlade Kragujevac biće izvedena premijera predstave „Amazonke” po tekstu slovenačkih autora Julie Sandor i Jaše Kocelija, koji je i reditelja predstave.

Koreografiju „Amazonki” potpisuje Tajda Podobnik, scenografiju Darjan Mihajlović, kostimografiju Branka Pavlič, kompozitor muzike je Miha Petric a dizajner svetla David A. Frenki.

U predstavi igraju glumuce kragjevačkog Pozorišta za decu i mlade: Darija Vulić, Milica Vraneš i Ljubica Radomirović.

„Učeni smo da mislimo o Amazonkama kao mitskim ratnicama drevnih vremena, koje mogu biti istovremeno jake, nezavisne, ubojite i poželjne, kao natprirodno društvo moćnih žena satkano od niti mašte. Ali šta ako su one bile stvarne? Naučna otkrića poslednjih decenija potvrdila su postojanje velikog broja ratnica nomadskih plemena od pre dva i po milenijuma. Produkcija „Amazonki” je pozorišna arheologija u kojoj stvaraoci kombinuju mitove i legende kavkaskih naroda sa sačuvanim zapisima o poznatim ženama ratnicama iz antičke Grčke”, najavljuju premijeru u PZDKG.

Predstava je namenjena populaciji od 14 i više godina.

Predstava „Amazonke” će svoju pretpremjeru imati večeras, takođe od 18 sati na matičnoj sceni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari