Ambasada Ukrajine na Sajmu predstavila potresnu foto-monografiju “13 ratnih priča”: Samo se istinom može suprotstaviti zlu 1foto Stanislav Milojković

Ukrajina posle nekoliko godina pauze ponovo učestvuje na Sajmu knjiga. Ukrajinci organizuju niz zanimljivih događaja na kojima učestvuju pisci i prevodioci iz Ukrajine, Srbije i zemalja regiona.

Tako je u ponedeljak po podne u sali „Borislav Pekić“ predstavljena potresna foto-monografija „13 ratnih priča“ koja je posvećena ruskoj agresiji.

O knjizi je govorio ambasadora Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, a bili su prisutni predstavnici ukrajinske zajednice i dijaspore.

– Ovde nismo samo da predstavimo ovu knjigu već da iznesemo svedočanstva o ratu i prizore koji su deo svakodnevice u mojoj zemlji. Imali smo želju da dovedemo neke od autora monografije, ali usled ograničenja izlaska iz Ukrajine zbog odbrane otadžbine, to nismo mogli – rekao je na početku predstavljanja Volodimir Tolkač

Na predstavljanju je istaknuto da je fotografija emocionalni jezik koji prevazilazi svaku granicu ili barijeru koju je izgradio čovek ili priroda, i to brzinom munje. Ukazano je na reči ukrajinskog režisera Mstislava Černova: „Najviše se plašim ravnodušnosti“.

Jevgenij Safonov je svojim video obraćanjem prisutnima ispričao o foto knjizi. Promociju je moderirala i čitala priču iz knjige Milenka Kostić koja je odlično i prevodila ono što je na predstavljanju rečeno.

Fotografije i priče o njima nikoga od prisutnih nisu ostavile ravnodušnim, dočarale su sve strahote, patnju, bol i užas koji prati milione Ukrajinaca skoro 1.000 dana.

Knjiga ima za cilj da oživi osećanja, ma kakva ona bila, jer kako je rekao Evgenij Safonov: „U ovoj knjizi je prikazana istina, a samo istinom se možete suprostaviti zlu“.

Trinaest priča pričaju ljudi koji žive tamo gde rade i rade tamo gde žive, a ne privremeni gosti sa povratnom kartom rezervisanom pre dolaska.

Ambasada Ukrajine na Sajmu predstavila potresnu foto-monografiju “13 ratnih priča”: Samo se istinom može suprotstaviti zlu 2
foto Stanislav Milojković

Priče i svedočanstva u ovoj knjizi nisu samo fotografije, oni su lepi, brutalni, prisutni i lični fotografski pridevi, ispunjeni sadržajem koji je dublji i relevantniji.

Ali, što je možda najvažnije, to su istorijski dokumenti, vizuelni dokazi koji će biti predstavljeni u budućnosti u kojoj se ratna magla razvejala, a pravda ponovo prevladava.

Julija Kočetova, Jana Kononova, Evgenij Maloletka, Lisa Bukrejeva, Roman Paškovski, Aljona Grom, Sergij Poležaka, Dmitro Kozacki, Saša Kurmaz, Oleksand Gljadjelov, Olja Koval, Vjačeslav Ratinski i Roman Bordun proizveli su trinaest različitih priča.

Njihovi sažeti tekstovi daju nam imena, mesta i okolnosti uokvirene ličnim narativima. Fotografsko pripovedanje je veoma raznoliko po vrsti i temperamentu.

Ipak su sve priče različite, u izvesnom smislu su veoma slične. Ove fotografije rade ono što bi svaka potresna fotografija trebalo da radi – otvaraju prozor pozivajući čitaoca da pogleda u živote drugih ljudi, rečeno je na predstavljanju knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari