Ambasador i advokat Srbije 1

U Svečanoj sali Srpske akademija nauka i umetnosti danas je održana komemoraciju direktoru Balkanološkog instituta SANU, ambasadoru i istoričaru Dušan T. Batakoviću.

O njegovoj trojnoj – kulturnoj, diplomatskoj i istoričarskoj delatnosti, kao i o radu, druženju i prijateljstvu s njim govorili su: akademik Dušan Kovačević, Slobodan G. Marković, Dragan Bakić i Vojislav Pavlović.

Dušan Kovačević rekao je da je po obrazovanju, znanju, manirima i ponašanju Bataković bio „gospodin kakav se retko sreće i u zemljama sa tradicijom negovanja gospode“ i da će ostati njegov prijatelj zauvek. Kako se danas čulo, đak profesora Radovana Samardžića i Dimitrija Đorđevića sa doktoratom sa Sorbone, Bataković je bio „čovek mnogobrojnih interesovanja i čvrstih uverenja – rok kritičar u mladosti, istoričar, urednik Književnih novina, alternativni i zvanični diplomata – ambasador i advokat Srbije“, čiji je rad u velikoj meri bio posvećen Kosovu i Metohiji, a deo kulturne politike podrazumevao i povratak monarhije, kako bi se u Srbiji sprečila pojava novog „vožda“ posle pada Slobodana Miloševića“. Smatrao je, kako su naglasile njegove kolege istoričari, da „čovek mora da voli svoju zemlju i narod ma kakvim poslom da se bavi“.

Komemoraciju su pored članova porodice Bataković i velikog broja ličnosti iz naučnog i kulturnog života Srbije prisustvovali predsednik SANU Vladimir Kostić, lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kome je Bataković bio jedan od savetnika dok je bio predsednik Srbije, bivši šef srpske diplomatije sada predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, marketinški stručnjak Srđan Šaper. Dušan T. Bataković preminuo je 27. juna ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari