ana popovićFoto: Ruben Tomas

Ana Popović, žena koja je spojila fank i slajd tehniku sa čvrstim bluz gruvom i soulful glasom, po prvi put dolazi u BitefArtCafe, 16. juna u okviru koncertnog serijala Musicology Sessions.

Ana Popović će pred domaćom publikom predstaviti svoj najnoviji album „Power“, koji je objavila u maju 2023. godine. Ovaj album nije samo kolekcija pesama, već snažna i lična priča o preživljavanju kroz veru, odlučnost i upornost.

Ana Popović nije samo muzičarka već i priča o predanosti u umetnosti. Njen neumorni rad i strast prema muzici su oblikovali njen identitet kao zaštitnice savremenog bluza.

Kroz decenije, Ana je pokazala nepokolebljivu posvećenost umetnosti, putujući svetom, osvajajući nagrade i priznanja i inspirišući ljude širom sveta svojom autentičnošću i talentom.

Njena izvedba ne samo da zadovoljava muzičke apetite, već otvara vrata za introspekciju i emotivno povezivanje sa temama koje prepliću njen repertoar.

2023. godine iskoračila je kao lider svog potpuno novog, žanrovski različitog, BIG BAND projekta ”FANTASTAFUNK” koji predstavlja bend od 11 članova.

Nazvana je „izuzetnom gitaristkinjom“ od strane Brusa Springstina i nominovana je za sedam Blues Music nagrada.

Bila je jedina gitaristkinja u postavi Experience Hendrix od 2014. do 2018. godine, kao deo nacionalne turneje koja slavi muziku i nasleđe Jimija Hendrixa sa Buddy Guyem, Ericom Johnsonom, Kenny Wayne Shepherdom i mnogim drugim svetski priznatim umetnicima.

Krasila je naslovnu stranu magazina Vintage Guitar i Guitar Player. Njen poslednji album „POWER“ (2023) nalazi se na prvom mestu na Billboards Blues Charts listi najprodavanijih albuma širom zemlje.

Izdanja „Can You Stand The Heat“ i „Unconditional“ bili su Pick-Of-The-Week od strane USA Today i predstavljeni na NPR Music.

Tokom svoje bogate karijere delila je binu s B.B. Kingom, Joeom Bonamassom, Garyjem Clarkom Jr. i mnogim drugima.

Povodom koncerta u Beogradu razgovarali smo sa Anom:

Kako biste opisali svoj muzički stil? Nije uobičajeno da neko sa naših prostora postigne svetski uspeh na osnovu muzike koja nije sa našeg podneblja i nije nam bliska kroz kulturu. Šta mislite da vas je izdvojilo na svetskoj bluz sceni?

Izdvojilo me je to što sam uvek išla za tim svojim zvukom koji je miks različitih uticaja. Zvuk potiče iz moje kuće gde se slušao dobar bluz, soul, funk, rok, a dalje su me oblikovala iskustva koje sam stekla kroz godine provedene u raznim gradovima Amerike – od Los Angelesu koji mi je dom poslednjih 8 godina do Memphisa, Nashvilla, New Orleansa, Dallasa i Detroita.

Snimala sam u svim tim gradovima i neprestano učila o muzici, ali i o sebi. Te zvuke pamtim još iz detinjstva, i želim da ih nosim sa sobom i dalje. Uvek sam otvorena za nove ideje, što rezultira mojim nepredvidivim, ali uvek kvalitetnim stilom.

Kakvo je vaše iskustvo sviranja sa legendama poput B.B. Kinga i Joe Bonamasse i kako je to uticalo na vašu muziku i karijeru?

Sviranje sa legendama poput B.B. Kinga i Joe Bonamasse bilo je nezaboravno iskustvo, ostvarenje sna. Oni su majstori u onome što rade, i bilo je inspirativno biti deo njihovih nastupa. U tim trenucima, važno je podsetiti se da sviram svoj stil i da je to dovoljno. Na primer, jam session sa Bonamassom na njegovom „Keeping the Blues Alive Cruise-u“ bio je poseban trenutak. Raditi sa takvim muzičarima i biti deo te ekipe bilo je sjajno iskustvo koje je sigurno uticalo na moju muziku i karijeru.

Koji su bili najveći izazovi u vašoj karijeri i kako ste ih prevazišli?

Kao i u svakoj karijeri, moj put je bio ispunjen brojnim izazovima. Biti žena u muškom svetu muzike, posebno kao Evropljanka u američkom muzičkom svetu, donosilo je svoje posebne prepreke. Balansiranje između porodičnih obaveza i karijere, frontmenke i liderke benda, U to Nije bilo lektire ili priručnika kako postići uspeh u američkom bluzu i gitarskoj muzici kao žena iz istočne Evrope u 2000-im godinama. Ipak, uvek sam se oslanjala na svoj instinkt, taj unutrašnji glas koji mi je pokazivao pravac.

Bez obzira na izazove, uvek sam verovala u svoju muziku, u mogućnost da pružim publici nezaboravan nastup i da izaberem vrhunske muzičare. Iako mnoge stvari nisu bile u mojoj moći, uvek sam se trudila da svoj deo posla obavim profesionalno i na najvišem nivou.

Šta publika može da očekuje od vašeg koncerta u Beogradu 16.juna?

Jako sam uzbuđena sam zbog povratka u Beograd i koncerta koji će se održati 16. juna u BitefArtCafe klubu! Radujem se što ponovo imamo priliku da zasviramo pred našom publikom. Nastupam u proširenom sastavu.

Bend je sjajan i nekolicina njih su muzičari sa mog novog projekta ‘FANTASTAFUNK’ koji ću, nadam se, uskoro dovest u punom sastavu i u Beorgad ili Srbiju ili na Balkan! Sviramo pesme sa novog albuma ‘POWER’ koje su jedan veliki miks gospela, soul-a, funk-a i blues-a – nov sound!

Ulaznice za koncert su dostupne na svim prodajnim mestima Ticket Vision, kao i na sajtu www.tickets.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari