Analiza izvođenja poezije na filmu večeras u SKC-u 1

Deseto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“, posvećeno mapiranju filmova u kojima se citiraju stihovi Edne Sent Vinsent Milej biće održano večeras od 19 sati u Studetskom kulturnom centru

Predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filma održaće Stevan Vuković i Tijana Savatić. Prema njihovim rečima dramatruška uloga stihova Edne Sent Vinsent Mej kreće se uglavnom oko uspostavljanja ili učvršćivanja ljubavnih veza, kao u filmovima poput Vudi Alenovog „Iracionalnog čoveka“ iz 2015, filma „Bez ljubavi“ Harolda Buketa iz 1945,“Heroja“ Breta Halija iz 2017, ili „Jeseni u Njujorku“ Džoan Čen iz 2000.

Oni u narativu filmova mogu da imaju i takvu ulogu da karakteru koji ih izgovara instant dodele dodatnu, emotivnu i intelektualnu dimenziju, poput vojnika i ratnog veterana narednika Torna Rajana, koga u filmu „Zauzmi visoki položaj“ Ričarda Bruksa igra Ričard Vidmark, mada je potreba da je on iskaže tu konkretno opet vezana za neku romantičnu aferu.

Pa ipak, ima i odstupanja od tih pravila, kao u filmu „Reka kroz to prolazi“ Roberta Redforda iz 1992, u kojoj stihovi o sveći koja istovremeno gori s oba kraja uvode u dalju sudbinu Pola Meklina, koga igra Bret Pit, i koji će sagoreti u svojoj strasti i uskoro biti nađen mrtav.

Serijal „Izvođenja poezije na filmu“ u prethodnim izdanjima bavio se analizom filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijema Blejka, Vilijema Batlera Jejtsa, Edgara Alana Poa, Tomasa Dilana, Volta Vitmena. Emili Dikinson, E. E. Kamingsa i Roberta Frosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari