Anastas Jovanović - Umetnost i novi mediji 1

Velika jubilarna izložba „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“, koju organizuje Muzej grada Beograda, biće otvorena večeras od 19 sati u Konaku kneginje Ljubice i trajaće do 28. januara 2018. godine.

Izložba se organizuje povodom 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića (1817-1899), pionira evropske fotografije, koji je za srpsku vizuelnu kulturu ostvario nemerljiv značaj. Ne samo da je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučića Perišića, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka i drugih.

Tokom 19. veka Anastas Jovanović bio je jedan od umetnika i javnih radnika Kneževine Srbije koji su uz podršku političke elite, u prvom redu vladarske porodice Obrenović, upotrebom novih vizuelnih medija učestvovali u izgradnji i razvoju njenog modernog imidža. NJegova svestrana i složena umetnička delatnost omogućila je transfer savremenih evropskih strujanja i novih tehničkih znanja u sistem srpske vizuelne kulture 19. veka. Popularizacija kulture vršena litografskim i fotografskim medijem uticala je na formiranje ukusa i osećaja za lepo u mladoj srpskoj kneževini i omogućila prelaz umetnosti iz domena visoke i zatvorene umetničke prakse, oličene u mediju slikarstva, u okvire masovne medijski rasprostranjene i dostupne vizuelne kulture.

Autorka izložbe je Danijela Vanušević, viša kustoskinja Muzeja grada Beograda, koja je izbor više od 200 dela, koliko će ih biti prikazano u sklopu ove postavke, birala u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Postavka će tako obuhvatiti originalne radove umetnika, crteže, akvarele, talbotipije, fotografije, stereoskopske snimke i lične predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Tokom trajanja izložbe, koju će večeras svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, biće realizovan niz pratećih programa, predavanja, radionica, koncerata, pripremljen je i katalog izložbe, kao i monografska publikacija „Identiteti i mediji – Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari