„Široko poznat u ruskim uskim krugovima“ naziv je izložbe savremenog umetnika Božidara Milovića, koja je nedavno završena u Muzeju lepih umetnosti u Odesi. U tom gradu Milović živi poslednjih 30 godina, a na pomenutoj i po sopstvenom kazivanju vrlo zapaženoj izložbi predstavljeno je oko 60 njegovih radova foto-instalacija i apstraktnih slika odabranih iz različitih delova njegovog dosadašnjeg opusa. Ključni deo postavke prema rečima Milovića je „Zlatni biciklista“ ekološki angažovan rad, ali kao bitne delove svoje prezentacije navodi i druge tematski raznovrsne segmente među kojima i onaj s delima što referišu o čuvenim ostvarenjima iz istorije umetnosti kao što je kreativni citat na Žan Luj Davidovo platno „Maratova smrt“.

Tu je i odeljak posvećen bodi artu, a većina izloženih dela nastala su u poslednjih pet godina u Odesi i Beogradu, kaže autor. On je za naš list najavio i svoj projekat koji je još uvek u fazi pripreme, zanimljiv po tome što će se sastojati od maski odlivenih s lica konceptualista koji su sedamdesetih napravili prodor na ovdašnjoj umetničkoj sceni. U monumentalnoj instalaciji „verovatno“ presvučenoj crnim plišem biće postavljene maske Raše Todosijevića, Gere Urkoma. Zorana Popovića i drugih art-zvezda formiranih u Studentskom kulturnom centru.

Božidar Milović poznat je beogradskoj publici s izložbe „Delimično pomračenje“ održane u Centru za kulturnu dekontaminaciju 2000. godine. Osim što je tom prilikom ovdašnji auditorijum mogao nakon dužeg vremena da se upozna s interesantnom produkcijom mladih ukrajinskih stvaralaca, ova izložba ostala je upamćena i po svojevrsnom skandalu budući da je prostor u kome se ona održavala nakratko zapečaćen zbog upada finansijske policije i pripadnika državne bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari