Anica Dobra, Fedon Papamihael i Ademir Kenović o nagradama, svom poslu i Paliću 1Foto: Damir Vujkovic

Drugog dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 21. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su ovogodišnji dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” – Anica Dobra, Fedon Papamihael i Ademir Kenović, direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor Miroslav Mogorović, izvršni producent Ilija Tatić, selektor glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektor dokumentarnih programa Igor Toholj, i reditelj Alberto Gracija.

Glumica Anica Dobra je rekla da se raduje nagradi “Aleksandar Lifka” i da je njena profisija i dalje inspiriše .

“Na svu sreću, mogu da nađem azil, mir i uzbuđenje u svom poslu. I koliko god dobijanje nagrada nije deo posla, radujem se da još uvek imam entuzijazma i uzbuđenja za sve što nosi jedna nagrada, naročito ovakva koja podrazumeva i sve ono što je bilo pre mene i prethodne dobitnike, kao i sve one buduće dobitnike. Sve to zajedno je nešto što ipak ostaje za istoriju. A s obzirom da je najvažnije da se mi svi nađemo u životu, ovo ovde je možda potvrda da sam na dobrom putu.”

Anica Dobra, Fedon Papamihael i Ademir Kenović o nagradama, svom poslu i Paliću 2
Foto : Damir-Vujkovic

Fedon Papamihael, laureat nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji inostranih stvaralaca, istakao je da je tokom karijere bio pod uticajem grčkih autora poput Tea Angelopulosa, ali i Kješlovskog, Tarkovskog, i evropskog filma uopšte uzev.

“Karijeru sam počeo u Americi, gde veliki broj filmova nije baš ona vrsta filma kojoj težim. Ali bio sam srećan jer sam imao posla i radio sa velikim zvezdama. Potom sam sve više bivao frustriran, pa sam odlučio da napravim promenu. U to vreme je Vim Venders takođe bio u Los Anđelesu, pa sam odbio neke bolje plaćene projekte i sa njim snimio Hotel od milion dolara. Kasnije sam sve više tragao za takvim filmskim stvaraocima”.

Ademir Kenović, laureat Regionalne Lifke, o pozivu da primi ovu prestižnu nagradu je rekao:
“Pre svega, mogu reći da sam bio iznenađen pozivom. A onda sam pažljivo pogledao listu svih dobitnika, pa sam bio oduševljen. Drago mi je da postoji ovakav festival koji se bavi ozbiljnim evropskim filmom, i što postoji toplo ljudsko sećanje na ljude koji su dali ogroman doprinos ovdašnjoj i evropskoj kinematografiji”.
Radoslav Zelenović, direktor festivala, naglasio je da su nepovoljne okolnosti po festival “daleko iza nas” i da su se sve kockice složile u pravi čas.

Anica Dobra, Fedon Papamihael i Ademir Kenović o nagradama, svom poslu i Paliću 3
foto-Damir-Vujkovic.

“I pored nekih restrikcija koje smo morali da napravimo, već prvi dan je pokazao da to neće uticati na festival. Bilo je jasno da moraju da se sačuvaju takmičarski programi, kako zbog festivala i njegove reputacije, tako i zbog publike, koja je sinoć opet ispunila Letnju pozornicu”, rekao je Zelenović.

“Posebno sam radostan što smo na konferenciji za medije videli tri neverovatne ličnosti ne samo iz istorije filma, već i iz njegove sadašnjosti i budućnosti. Što smo bili u prilici iz prve ruke da čujemo šta oni misle o filmu, jer je veoma važno kakav je njihov doživljaj filma. Prikazivanje filmova, sa relevantnim gostima koji imaju šta da kažu, to je nešto više od festivala”.

Ilija Tatić, izvršni producent festivala, najavio je mnošto programskih celina u narednih nekoliko dana festivala.
“Kada imamo ovakve ličnosti na sceni, dobitnike nagrada koji su nas svojim emotivnim obraćanjima podsetili koliko je važno da negujemo umetnost, mislim da je dobar deo našeg zadatka izvršen. Jedinstvene su prilike da se popriča sa ovakvim ljudima i čuje nešto od njih, i to jeste misija festivala. Da bude platforma, gde će publika, mediji, i svi uključeni u organizaciju razmeniti svoja iskustva. Da imamo susret generacija i učimo jedni od drugih”, istakao je Tatić.

Miroslav Mogorović, programski direktor FEF Palić, najavio je takmičarski program “Paralele i sudari” u bioskopu Abazija na Paliću:

“Ovaj program je prvobitno zamišljen tako da prikazuje filmove zemalja u tranziciji iz socijalizma i komunizma u liberalni kapitalizam. Ali sada je cela Evropa u jednoj velikoj tranziciji, za koju nismo ni svesni kako da je sagledamo. FIlmovi iz ovog programa u dobroj meri reflektuju upravo aktuelni društveno-politički trenutak. Jako sam zadovoljan ovogodišnjom ponudom i mislim da su Paralele i sudari nikad jači”.

Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa, na konferenciji za medije je istakao: „Mislim da smo u 31. godini zaista sazreli kao festival i da je ovo najbolja selekcija koji smo ikada imali. Ovaj program jasno pokazuje kako je Palić vredno radio poslednjih 30 godina na promociji evropskog filma i dovođenju evropskih talenata. Govori koji su održala tri laureata Lifke jasno svedoče o našem značaju“.

Igor Toholj, selektor dve dokumentarne selekcije Festivala evropskog filma Palić, o svom izboru filmova je rekao: “Protagonisti selekcije Eco Dox svedoče o neumitnim promenana koje se tiču kako klime, tako i uslova života na planeti Zemlji uopšte uzev. Snaga ovih filmova leži u identifikaciji gledaoca sa njihovim životima i problemima. Sa druge strane, ovogodišnja selekcija Novog evropskog dokumentarnog filma malo je pomerena ka introspektivnim temama, koje se tiču međuljudskih odnosa, porodice, i naročito kulture sećanja”.

Alberto Gracija, reditelj filma “Obod” koji je na programu u selekciji “Galicija u fokusu”, o svom ostvarenju je rekao:

“Moj film je sniman u malom gradu Ferolu, poznatom jer je tamo rođen diktator Franko. Ovaj film pokušava da napravi portret grada kroz glavnog junaka, čiji je život uništen – baš kao i sam grad”.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 sat će biti prikazano ostvarenje “Kalmanov dan” Sabolča Hajdua, a od 23h film “Poslednji od Jevreja” Noea Debrea. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Kjuka: pred kraj leta” Kostasa Karamuntanisa (18h) i “Suočen sa gravitacijom” (Fésős András, 20h).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari