animal cartoon izložba zoo vrtFoto: Promo

U oktobru ove godine navršava se osam godina neprekidnog trajanja izložbe karikatura o životinjama na panoima u aleji karikatura Beogradskog zoološkog vrta.

Karikaturisti iz celog sveta šalju karikature o životinjama na međunarodni konkurs koji svake godine raspisuju portal Animalcartoon, Beogradski zoološki vrt i Informatika Beograd.

Ove godine je objavljen konkurs po deveti put na temu o morskim životinjama. Otvoren je za sve karikaturiste sveta bilo da su amateri ili profesionalci.

Postavka devetog međunarodnog konkursa karikatura Animal Cartoon u Zoološkom vrtu 1
Fernando Hincapie КOLUMBIJA prva nagrada

Prethodnih godina teme su bile o životinjama zoološkog vrta, o kućnim ljubimcima, o majmunu, o lavu, o slonu, o divljim životinjama, i o raznim životinjama.

Na konkus stiglo 1548 karikatura od 387 autora iz 63 zemalje sa svih kontinenata. Međunarodni žiri doneo je odluke za tri novčane nagrade i 14 diploma.

Postavka devetog međunarodnog konkursa karikatura Animal Cartoon u Zoološkom vrtu 2
Bobisa Todorovic SRBIJA.druga nagrad

Ove godine je predsedavao Julian Pena Pai, veliki majstor karikature iz Rumunije, a domaći članovi su bili: Tošo Borković, Nikola Kostandinović, Slavoljub Kačarević, Milomir Đukanović, Vanja Bulić, Jovo Škomac i Špiro Radulović.

Prvu nagradu osvojio Luis Fernando Hinkapie Ečeveri iz Kolumbije, drugu je osvojio naš Bobiša Todorović a treću indijski karikaturista Panduranga Rao.

Postavka devetog međunarodnog konkursa karikatura Animal Cartoon u Zoološkom vrtu 3
Panduranga Rao (Indija) treća nagrada

Ustanovljena je i nagrada „Lazo Sredanović Dikan“ u čast velikog umetnika stripa i karikature. Nagradu je osvojio naš karikaturista Miro Stefanović. Dodeljeno je i 14 diploma za divne radove autora iz Meksika, Irana, Poljske, Rusije, Turske, Sudana, Australije, Češke, Jermenije i Rumunije.

Diplome su dobili i naši karikaturisti Jasmina Bulić i Dušan Smiljanić. Kao i svake godine štampan u koloru kvalitetan katalog izložbe na 120 strana.

Postavka devetog međunarodnog konkursa karikatura Animal Cartoon u Zoološkom vrtu 4
Miro Stefanovic SERBIA, Nagrada LAZO SREDANOVIĆ DIKAN

Svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada odigrala se u subotu u Beogradskom zoološkom vrtu. Karikature koje su bile izložene tokom cele prethodne godine na 12 velikih panoa skinute su i postavlejne su nove koje će biti izložene godinu dana.

Nije zabaleženo da neki zoo vrt u svetu ima izložene karikature o životinjama u svom prostoru. Ova izožba karikatura u prostoru Beogradskog zoološkog vrta pruža posetiocima priliku da pored živih životinja uživaju u tim divnim stvorenjima i na karikaturama.

Karikaturama se podjednako oduševljavaju i najmlađi i odrasli posetioci Beo zoo vrta, ističe jedan od članova žirija Špiro Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari