Međunarodni festival animiranog filma Animanima održaće se od 10. do 13. septembra u Domu kulture u Čačku, tradicionalno pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture i informisanja.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

U takmičarskom programu devetog festivalskog izdanja u trci za Veliku nagradu Animanime Zlatni štift biće četrdeset filmova iz dvadeset zemalja. Među autorima su neka od već dobro poznatih imena globalne animacijske scene – Konstantin Bronzit, Mihaela Pavlatova, Adam Eliot, Andreas Hikade, Pjotr Dumala… ali i čitav niz autora mlađe generacije čiji talenat uveliko blista i dokazuje se na festivalima širom sveta. Žiri čine Hefang Vei, autorka iz Kine koja već duže vreme živi u Francuskoj i radi u čuvenom studiju animacije „Folimaž“ u Valensu, Tomas Renoldner, austrijski reditelj i rukovodilac studija za animaciju na Akademiji lepih umetnosti u Beču, i Stefano Saso, dizajner zvuka i predavač na katedri za nove medije na Akademiji lepih umetnosti u italijanskom gradu Maćerati.

Posebni festivalski programi okrenuti su istraživanjima dometa autora iz zemalja Centralne Evrope, bilo da se radi o nezavisnoj sceni ili školama ili specijalizovanim platformama za razvoj i unapređenje animacije, a Animiranoj publici će ih predstaviti Tomas Renoldner iz Austrije, Aleksandra Hrapovicka iz Poljske i Maroš Brojo iz Slovačke. Najmlađe posetioci i njihove roditelje očekuje zabava uz večno mladog „Profesora Baltazara“. Festivalsku radionicu za učenike osnovnih škola vodiće animator iz Beograda, majstor stop-trik animacije Miloš Tomić.

Animanima će imati i jednu srpsku premijeru filma koji ne treba propustiti „Dečak i svet“, dugometražnog ostvarenja nesvakidašnje vizuelne lepote, remek-dela iza koga stoji Brazilac Ale Abreu. Specijalni program naslovljen „Do kraja sveta i natrag“ je retrospektiva radova beogradskog animatora Igora Ćorića. Posebna gošća festivala Animanima biće i Žoana Markade, koja će otvoriti izložbu radova umetničke Mreže „Fijuk“ iz Beograda. Organizatori pozivaju posetioce da na otvaranje ponesu bele majice na kojima će Žoana u tehnici sito-štampe otiskivati ilustracije Fijukovih autora. Otvaranje festivala na kome će biti izveden i audio-vizuelni performans Stefana Sasa „Anagramma“ je u četvrtak, od 19.30, u Velikoj sali Doma kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari