Animirani filmovi koji nisu za decu 1Foto: Nakamura Production / AFP / Profimedia

Animirane filmove obično povezujemo sa decom, ali postoji puno ovakvih filmova koji za decu ne bi bili prikladni zbog tema koje obrađuju.

Bilo da je u pitanju istraživanje traumatičnih događaja, prikazivanje seksa ili bavljenje mentalnom bolešću, pojedina ostvarenja su prikladna samo za punoletne.

U nastavku izdvajamo nekoliko animiranih filmova koje definitivno treba da pogledate bez dece u sobi.

Akira (1988)

Za mnoge je ovaj film bio prva dodirna tačka sa animeima, a njegov uticaj na kinematografiju je mnogo veći nego što se to čini na prvi pogled, jer se i danas pojavljuju reference i omaži.

Priča prati dva prijatelja čiji životi se menjaju kada jedan od njih dobije telekinetičke moći, a sve dok jedan tajni vladin projekat pokušava da promeni svet.

Perfect Blue (1997)

Ovo je još jedan uticajan anime film, a oni koji su gledali Black Swan otprilike i znaju o čemu se radi, pošto je to ostvarenje crpelo inspiraciju baš iz ovog filma.

Muzičarka odlučuje da postane glumica, ali stvari kreću nizbrdo kada progonitelj kreće da objavljuje intimne detalje o njenom životu na internetu.

Heavy Metal (1981)

Teško je jednostavno objasniti zaplet ovog ostvarenja, zato što ga čini nekoliko veoma neobičnih priča koje na kraju u celinu povezuje još bizarnija pozadinska priča o zloj sili.

Šmeku doprinosi specifičan stil animacije i pesme bendova kao što su Blue Oyster Cult, Cheap Trick, Black Sabbath i Journey.

Waltz with Bashir (2008)

Dovoljno je reći da je film bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma 2009, a i da obrađuje užase rata i pitanje krivice sa pobedničke strane.

To je autobiografsko delo o izraelskoj invaziji Libana koje je postalo animirano jer jedan od bivših vojnika nije želeo da prikaže lice, ali je u potpunosti iskoristilo potencijal ovog medijuma.

Paprika (2006)

Ovo neobično filmsko iskustvo umnogome je inspirisalo film Inception, iako to nije baš potpuna kopija onog što se ovde dešava.

Jedan terorista krade mašinu pomoću koje psiholozi mogu da vide umove svojih pacijenata, a jedna naučnica moraće da uđe u njihovu podsvest kako bi sprečila da svačiji snovi i noćne more postanu stvarnost.

Izvor: Collider

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari