Film „Anplagd“ osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film u srpskoj takmičarskoj selekciji na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

 Kako se navodi u obrazloženju žirija, „Anplagd“ je nagrađen zbog ležernosti koja je posledica odgovornosti, vizuelnog bogatstva koje je posledica svesne odluke, talenta i umeća da se nešto obično, skoro ništa, predstavi kao kompletan univerzum, zbog prepoznavanja i potvrđivanja da veštine običnih ljudi mogu da zadive i nadahnu na isti način kao i priče o antičkim herojima ili herojima našeg vremena.

Žiri koji je radio u sastavu: Miroljub Vučković, član Evropske filmske akademije i umetnički direktor FCS, Lejla Dedić, dugogodišnja novinarka u BBC World Service i producentkinja dokumentarnih filmova na Al Jazeera Balkans, i Dušan Šaponja i Dušan Čavić, televizijski voditelji i autori prošlogodišnjeg najboljeg firma na festivalu, specijalno priznanje dodelio je Valentini Delić za film „Glas iz Beograda“ o profesoru Ljubiši Rajiću. Oni su odali priznanje rediteljima filma „Dragan Wende“ Draganu von Petroviću i Leni Miler, i dodelili specijalno priznanje Vuku Maksimoviču, centru kristalizacije ovog vibrantnog portreta junaka našeg doba, u kome se prepliću, upoređuju, nadigravaju i zajednički postoje dva junaka u fokusu kamere autora filma.

FIPRESCI žiri proglasio je „Čin ubistva“ Došue Openhajmera za najbolji film festivala. FIPRESCI nagrada pripala je rediteljki Sofi Iber za film „Hari Din Stenton: Delimično fikcija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari