Koncert Kubanjskog kozačkog hora biće održan 21. oktobra u Sava centru, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. Samo 20 dana nakon beogradskog nastupa ovaj hor će koncertom u Kremaljskom dvorcu u Moskvi obeležiti 200 godina postojanja. Hor će održati koncerte i u drugim gradovima Srbije, kao i u Republici Srpskoj.


Kubanjski kozački hor u svom sastavu ima i orkestar sa autentičnim instrumentima i folklorni ansambl od 80 članova. Publika će samo u jednoj predstavi moći da vidi 800 kostima. U Beogradu će biti izvedene pesme koje su Kozaci sačuvali iz 18, 19, i 20. veka. Biće izvedena i pesma koju je napisao umetnički direktor hora Viktor Zaharčenko „Rođena Srbijo, sestro Rusije velike“. Pesmu „Tamo daleko“ ansambl će izvesti i u Beogradu i u Moskvi. Maestro Zaharčenko je za koncert u Beogradu odabrao balade, autentične kozačke folklorne igre i dela ruske crkvene i klasične muzike.

Pošto je Hor prvi nacionalni stvaralački kolektiv, slušala su ga i dva ruska imperatora, istakao je direktor ansambla Anatolij Arefejev.

Ruska ambasada je podržala koncert, a ambasador Aleksandar Konuzin govorio je o Danima srpske kulture u Rusiji. U predstojećem periodu će biti organizovane izložbe srpskih umetnika, kao i dani srpskog filma, a u SC 8. oktobra na programu je još jedan koncert, posvećen najlepšim ruskim pesmama. Na predstojećem Sajmu knjiga biće izloženo najviše ruskih naslova od prvog učešća Rusije do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari