Ante Tomić uoči večerašnje promocije svoje nove knjige „Nada“: Žene su te koje idu u pozorište i čitaju, a muškarci nemaju nikakve kulturne potrebe 1Foto: Stanislav Milojković

Hrvatski pisac Ante Tomić predstavlja svoj novi roman „Nada“, u kojem ima i Srba, i Hrvata, a kako priča za N1, dva naroda upućena su jedan na drugog, i bilo bi idiotski pretvarati se da jedni za druge ne postojimo.

U knjizi „Nada“ dešava se brodolom, izbeglica iz Sirije, koji je jedva preživeo, isplivava na ostvo u Hrvatskoj – ostrvo Sveta Margareta, poznato po zaštitnici za povećanje nataliteta, a u Tomićevoj priči ima i Srba, i Hrvata.

„Prirodno smo upućeni jedni na druge. Pretvarati se da jedni za druge ne postojimo je idiotski“, navodi on.
Kaže i da je želeo da u svom novom romanu ispriča priču o Mediteranu.

„To je u neku ruku i politička priča. Nisam hteo da se to jako vidi, ali sam hteo da pišem roman o mestu u kojem je normalno da se stalno mešaju kulture, gde su narodi i vere jedni od drugih prepisivali svete knjige, uzimali recepte, pesme, priče… Taj Mediteran je istovremeno i jevrejski, i muslimanski, i pravoslavni i katolički. Hteo sam da ispričam da se svi ovde mešamo, i da nema ništa loše u mešanju ljudi“, navodi Tomić.

Dodaje i da uvek piše za žene. Za muškarce, navodi, ne može da piše, jer oni ne čitaju knjige.
„Žene su te koje idu u pozorište i čitaju, a muškarci nemaju nikakve kulturne potrebe. Oni na svake tri godine pročitaju nešto o Staljinu, Hitleru, nešto blesavo. I žene su uvek najčitanije autorke, a ja sam shvatio da moram da pišem neke blesave ljubavne priče za žene. Sve moje priče su ljubavne“, navodi Tomić.

Roman „Nada“ već sada prilično je dobro prihvaćen među srpskom publikom.
„Čitavo prvo izdanje prodato je za tri nedelje u Srbiji. Baš je to divan rezultat. U Srbiji sam prvu knjigu objavio 2001. godine, i nisam baš nov ovde“, kaže on.

A šta budi nadu, to je nešto što čitaoci sami treba da otkriju, poručuje Ante Tomić.

Ante Tomić će svoj novi roman „Nada“ predstaviti večeras u 18 sati u knjižari Delfi, u SKC-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari