Aplauzi surovosti svakodnevnog života: Završeni 42. "Borini pozorišni dani" u Vranju 1Na zadovoljstvo publike u Vranju. Foto:V.Ristić/Danas

Osam predstava. Šest u festivalskoj konkurenciji. Više od 2.000 gledalaca. Regionalni žiri u „potpunoj tačnosti“. Bez odgovora je ostalo pitanje: „Kuda plovi ovaj svet?“, posle ovogodišnjeg 42. Festivala „Borini pozorišni dani“ u Vranju.

Festival kojim je oboleženo 95 godina od smrti pisca Borisava Stankovića u rekonstruisanom pozorištu u njegovom rodnom gradu, bio je za veliki broj ljudi u Vranju, baš kao i u poslednje tri godine, „pozorišni cunami“, sa mnogo upitanosti, emocija i zagledanosti u prošlost kroz koju se aktuelno tumači i sadašnji život.

-Videli smo oporost života, a ostalo je pitanje na koje moramo da sami, mimo pozorišta potražimo odgovore – čuli smo mišljenje Borivoja Radakovića pisca iz Zagreba, jednog od članova tročlanog žirija festivala.

Nataša Poplavska, rediteljka iz Skoplja, kaže da je „publika prepoznala u pravom svetlu ozbiljnost sa kojom se suočavamo svi mi, glumci, obični ljudi, ali i ceo svet“.

Publika je izrazila svoju kreativnost, da sa pažnjom i gotovo „mučnom tišinom“ odgleda „svoj i život koji nas okružuje“. Od moćne predstave po tekstu Tijane Grumić „Ko je ubio Dženis Džoplin“, pa sve do „Poslednjih devojčica“ Maje Pelević.

Aplauzi surovosti svakodnevnog života: Završeni 42. "Borini pozorišni dani" u Vranju 2
Bez nagrade uprkos ovacijama:Predstava „Rat i Mir“ Foto: OK Radio

Oba teksta rediteljski potpisuju Sonja Petrović i Kokan Mladenović. „Dženis“ osvaja nagrade za najbolju predstavu, kao i dve glumačke sa imenom pisca Borisava Stankovića (Bojana Milanović, Sonja Isailović, SNP Novi Sad), dok Maji Pelević odlazi nagrada za dramatizaciju za tekst „Poslednje devojčice“ u režiji Kokana Mladenovića.

Dugo je trajao i aplauz upućen ansamblu predstave „Kus Petlić“, po tekstu Aleksandra Popovića, Narodnog pozorišta iz Subotice.

Predstavio je režirao Milan Nešković. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Dimitriju Diniću za tumačenje lika Pile kopile Piletićevo.

Po glasovima žirija publike, sve predstave „gađale“ su ocene iznad četvorke. Novosadska „Dženis“ sa 4,92 bila je za nijansu ispred „Rata i mira“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

– Žiri je sve odluke doneo jednoglasno i bez bilo kakavih estetskih nesuglasica – rekla je za portal Danasa, članica žirija Biljana Keskenović, prvakinja Narodnog pozorišta iz Sombora.

Publika u Vranju pozdravila je i glumce Subotičkog pozorišta u predstavi „Izbiračica“ po tekstu Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević, a bilo je i ovacija za Daru Džokić u predstavi „Rolerkoster“, Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj.

Glumac – junak: Hadži Nenad Maričić

Lješevićev „Rat i mir“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, svojim troipočasovnim trajanjem delovao je na publiku u Vranju sasvim precizno i  „jednostavno“,  i za one koji nisu čitali Tolstojev roman. Publika koja je i pre nego što je predstava došla na dnevni red festivala razgrabila ulaznice nija znala šta se događalo samo pola sata pred početak predstave.

Ekipa Hitne pomoći je reagovala kada je Hadži Nenadu Maričiću, u garderobi gde se pripremao za nastup u ulozi Grofa Petra Kiriloviča Bezuhova, bila neophodna lekarska pomoć. Sve je visilo o brzini kojom će Maričić dobiti infuziju koja je po lekarskom pregledu na licu mesta u vranjskom pozorištu bila „neophodna da podigne njegov organizam“.

Aplauzi surovosti svakodnevnog života: Završeni 42. "Borini pozorišni dani" u Vranju 3
Posle infuzije na scenu:Glumac Hadži Nenad Maričić. Foto.V.Ristić/ Danas

Pobedila je glumačka profesionalnost i snaga, da se glumac pojavi na sceni i odigra ulogu koju savršeno profesionalno nosi u sebi i sa sobom. Priznao je to i posle predstave u razgovoru sa svojim diplomiranim studentima, sada članovima vranjskog pozorišta u prvom redu sa Markom Nikolićem.

Gosti festivala: Od diplomata do fudbalera, glumaca i reditelja

Uz domaćine koji su bili zainteresovani, i iskreno razgovarali su glumcima posle svih predstava, na ovogodišnjem festivalu gosti je bilo sa svih strana. Obreo se tu diplomata Ambasade Velike Britanije u Srbiji Vilijam Hopkinson.

Sve predstave odgledao je i Vranjanac, član legendarnog tima fudbalera „Crvene Zvezde“ iz Barija Vlada Stošić. Bio je tu i Pavle Mensur sin glumca Irfana Mensura, reditelj Milan Nešković, kao i Darko Kovačevski ekspert za lutka predstave iz Sofije.

Aplauzi surovosti svakodnevnog života: Završeni 42. "Borini pozorišni dani" u Vranju 4
Selektor Slobodan Savić sa britanskim diplomatama. Foto:V. Ristić /Danas

– Jako mi je drago da sam bio u prilici da u Vranju odgledam jednu predstavu na prestižnom festivalu kakav je „Borini pozorišni dani“. Razgovarao sam sa glumcima i publikom i uverio se da je ovo jedan od značajnih pozorišnih dešavanja na jugu centralne Srbije – preneo je svoje utiske Vilijam Hopkinson, diplomata Ambasade Velike Britanije u Beogradu, koji je odgledao predstavu „Kus Petlić“ pozorišta iz Subotice, a potom razgovarao o završetku radova na pozorištu u ovom gradu sa zamenikom direktora teatra Igorom Lerićem.

Domaćini u punom kapacitetu

Grad Vranje, na čelu sa prvim čovekom dr Slobodanom Milenkovićem, uz podršku velikog broja sponzora i Ministarstva kulture i informisanja ovogodišnje Borine pozorišne dane, organizovao je od po četka do kraja bez i jednog većeg propusta, jer je trebalo ugostiti više od sto pozorišnih poslenika od Subotice, preko Zagreba, do Skoplja.

Aplauzi surovosti svakodnevnog života: Završeni 42. "Borini pozorišni dani" u Vranju 5
Žiri tačan: Biljana Keskenović, Borivoj Radaković i Nataša Poplavska. Foto:V.Ristić/Danas

Zaslužni za to su direktor Pozorišta Bora Stanković Nenad Jović, umetnički direktor i glumac Bojan Jovanović, svi glumci vranjskog  teatra. Festival je pratio propisno uređeni katalog, kao i svakodnevni festivalski bilteni. Medijski festival su propratili RTS, RTV Vranje, Vranje News,  Danas, Večernje novosti, Ok Radio i RTV Fokus.

-Hvala svima, i verujem da će naredni festival biti još uspešniji, jer ovaj grad, pozorište i jug Srbije zaslužuju da se kontinuitet nastavi i narednih godina – poručio je selektor festivala, teatrolog iz Beograda i urednik na RTS Slobodan Savić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari