Aki Kaurismakijeva nadrealna komedija (mada je neki karakterišu i kao „dirljivu bajku“) o izbeglicama u Francuskoj „Le Havre“ je premijerno prikazana na Kanskom festivalu, i dobila je veliki aplauz na novinarskoj projekciji. Priča o detetu, imigrantu iz Afrike koji se nalazi u luci Avr, bavi se njegovim pokušajem da stigne u London, kod svoje majke, dok ga policija juri zbog navodne povezanosti sa Al Kaidom. Njemu će pomoći bivši profesor koji će čak, sa prijateljima sa dokova, napraviti koncert kako bi mu se prikupio novac za put u Englesku.


Interesantno je da je film sniman na francuskom jeziku, koji Kaurismaki ne poznaje, tako da je „verovao glumcima da će tačno izgovarati tekst“. Njegova supruga Kati Outinen, imala je rolu u filmu (bolesna supruga bivšeg profesora) ali je morala da dva puta radi nadsinhronizaciju kako bi njen francuski zvučao dovoljno dobro. Film je sniman kamerom iz 1974. godine, koju je koristio švedski velikan Ingrid Bergman. Doduše, „on je snimio sa njom samo dva filma a ja 18, tako da to više nije njegova kamera“, naglašava Kaurismaki.

„Problem imigranata je veliki, i ja, iskreno, nemam rešenje. Možda političari imaju rešenje, samo kada bi izašli iz svojih hotelskih soba i prestali da vode život na liniji hotelska soba – mercedes“, rekao je Kaurismaki na konferenciji za novinare, uspevši da odbije par dimova uprkos zabrani pušenja. Što se tiče njegovog filmskog rada, 54-godišnji reditelj ističe: „Što sam skeptičniji i ciničniji, to su moji filmovi mekši. Za to nema pomoći. Nežniji sam kako starim. Čak mi se i moji likovi sviđaju“.

„Le Havre“ se nalazi u konkurenciji za Zlatnu palmu i ovaj film, 11. od 20 kandidata za glavnu nagradu, vratio je veru kritičarima i novinarima da je ove godine u Kanu izuzetno jaka takmičarska postavka.

„Terapeutski“ film za Gibsona

Džodi Foester je dobila dobre ocene za svoju niskobudžetnu dramu „The Beaver“ koja je prikazana u Kanu, a ona sama je istakla kako smatra da će iskustvo snimanja tog dela možda biti „terapeutsko“ za Mela Gibsona, koji u njoj igra. Fosterova u filmu, koji je prikazan van takmičarske konkurencije, igra Gibsonovu konfuznu ženu. Gibson, koji se suočava sa optužbama za nasilje u kući, mizoginiju i antisemitske izjave, nije se pojavio na konferenciji za novinare, mada se očekuje da će biti na crvenom tepihu za gala projekciju.

Iranski sineasta može da putuje

Teheran – Osuđenom iranskom sineasti Mohamadu Rasulofu, čiji je film „Be Omid e Didar“ (Zbogom) prikazan u Kanu (u sekciji „Izvestan pogled“), vlasti njegove zemlje odobrile su da putuje u inostranstvo. Rasulof je, kao i njegov kolega Džafar Panahi, osuđen u decembru na šest godina zatvora plus 20 godina zabrane snimanja filmova. Njih dvojica su pušteni na slobodu uz kauciju, ali im je zabranjeno putovanje u inostranstvo. Vest o dozvoli putovanja za Rasulofa je saopštio njegov advokat, a očekuje se da se iranski reditelj pojavi u Kanu do kraja nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari