Drama o taocima u Iranu „Argo“ i mjuzikl „Jadnici“ pobednici su dodele Zlatnog globusa, dok je glavni favorit, „Linkoln“ uspeo da osvoji jedan trofej. U kategoriji najboljeg dramskog ostvarenja trijumfovao je „Argo“ iako su na tom mestu mnogi videli „Linkolna“. Ben Aflek je za „Arga“ dobio titulu najboljeg reditelja, iako mu je pre tri dana uskraćena nominacija u toj kategoriji za Oskara.


Danijel Dej-Luis je doneo očekivan trofej „Linkolnu“ kao najbolji glumac, i čini se da je time zacementirao titulu favorita u trci za Oskarom. To je jedina osvojena nagrada za ovaj film od sedam nominacija za Zlatni globus koliko ih je „Linkoln“ imao. „Jadnici“ su, pored titule najboljeg u kategoriji mjuzikla ili komedije, dobili i glumačke nagrade za En Hatavej i Hju Džekmena.

Džesika Čestejn dobila je nagradu za svoju rolu ženskog agenta CIA koja proganja Osamu bin Ladena u trileru „Zero Dark Thirty“. Kod glumaca u kategoriji mjuzikla ili komedije Dženifer Lorens je proglašena najboljom glumicom za „Silver Linings Playbook“.

Zlatne globuse dodeljuje Udruženje stranih dopisnika iz Holivuda, koje je odlučilo da za najbolji scenario nagradu dobije Kventin Tarantino za „Oslobođenog Đanga“, umesto da nagradi pisce „Linkolna“ ili „Zero Dark Thirty“ koji su, uglavnom, dominirali prethodnim dodelama. „Ovo je baš iznenađenje. Drago mi je što sam iznenađen“, bile su reči Tarantina kada je dobio nagradu, što najbolje govori o neočekivanosti ovog priznanja. Austrijski glumac Kristof Volc je za „Đanga“ dobio nagradu za sporednu ulogu.

Zlatni globusi se, za razliku od većine ostalih nagrada, dodeljuju i za televiziju pa je kao najbolja dramska serija trijumfovala „Homeland“, najbolja komična serija je „Girls“, dok je najbolji TV film „Game Change“.

Džodi Foster: Ja sam gej

Beverli Hils – Džodi Foster (50), glumica i rediteljka koja je dobila Oskare za „Kad jaganjci utihnu“ i „Optužena“, dobila je nagradu za životno delo, a ona je pojavljivanje na bini iskoristila da prizna da je gej. Objasnila je da su njeni prijatelji i saradnici znali njenu seksualnu orijentaciju, ali da nije osećala potrebu da je javno objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari