u Beogradu od 22. do 29. aprila, peti put u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“. Festival i ove godine predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu, okupljajući 11 najpoznatijih pozorišta za decu, među kojima je i čuveni Teatar za mlade „Nikolaj Binev“ iz Bugarske.

u Beogradu od 22. do 29. aprila, peti put u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“. Festival i ove godine predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu, okupljajući 11 najpoznatijih pozorišta za decu, među kojima je i čuveni Teatar za mlade „Nikolaj Binev“ iz Bugarske. Program za četvrtak, 26. april: „Ružno pače“ zemunskog Pozorišta lutaka „Pinokio“ (11.00); Lili Pez i UMS predstavljaju „Slatki nemir“, revijalnu besplatnu predstavu za tinejdžere u pratećem programu (13.00); „Amadeus“ niškog Pozorišta lutaka (18.00);
24. POZORIŠNI FESTIVAL „NUŠIĆEVI DANI“ – u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, od 5. do 29. aprila. Večeras od 20 sati: „Dobra stara vremena“, kabare Radeta Marjanovića iz Pozorišta na Terazijama, gosti Tanja Bošković i Lola Novaković; Svake festivalske večeri, nakon izvođenja predstave, u prostoru kafane „Dardaneli“, prigodan dramski i muzički program, kao i ceremonija dodele nagrada za glumačko ostavarenje večeri.
SVADBA U KUPATILU – predstava po tekstu Milorada Pavića u režiji Saše Gabrića, premijerno će biti izvedena večeras od 19.30 sati u Pozorištu na Terazijama. U predstavi igraju Milenko Zablaćanski, Mina Lazarević, Maja Noveljić Romčević, Slobodan Stefanović, Janoš Tot…
PRAVE SLIKE ŽIVOTA – Nedelja danskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda, od 19. do 25. aprila i Domu kulture Studentski grad od 21. do 26. aprila. Večeras u DKSG: „Proslava/Festen/The Celebration“ (20.30).
SVEČANI KONCERT – povodom završetka Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije (organiozatori Ministarstvo prosvete i Zajednica muzičkih i baletskih škola), večeras od 18 sati u Svečanoj sali beogradske MŠ „Slavenski“. Tom prilikom biće proglašeni pobednici takmičenja, kojima će biti uručene nagrade, kao i najuspešnijim školama. Generalni sponzor takmičenja, novosadski Wendl & Lung, pokloniće klavir najuspešnijem i najsrećnijem takmičaru (izvlačenje iz šešira). Nastupom dobitnika klavira, biće završen svečani koncert.
KANADSKI ANSAMBL LES AMIS – nastupiće večeras u beogradskom Centru lepih umetnosti Guarnerius, a specijalni gosti tog koncerta, u okviru balkanske turneje, biće proslavljeni kompozitori Mišel Pepa i Aleks Pauk iz Kanade i Beverli Pinski Grigsbi iz SAD, čija će dela biti izvedena. Les Amis su Lin Kuo (violina), Marijana Humetska (klavir) i Rejčel Merser (violončelo), dok će beogradska pijanistkinja Nada Kolundžija nastupiti kao poseban gost.
DIZZI’S – berogradski džez klub (Buka bar), večeras od 21 sat: Piano Bar – Solo Piano, ulaz slobodan.
VEČE POSVEĆENO BENDU THE CURE – „Boys dont cry“ u beogradskom klubu Žica, večeras od 22 sata. Povod za organizaciju žurke je zajednička kampanja koju su pokrenuli Cure Blog (http://cure.mojblog.co. yu) i Kontra magazina (www.kontra.org.yu). Reč je o akciji u kojoj svi obožavaoci mogu da glasaju da bend dođe u Srbiju preko sajta Eventfull. Ovu akciju je pokrenuo bend sa željom da napravi mapu najvernijih obožavalaca. U nedavnom intervjuu za Rag magazin frontmen benda Robert Smit najavio je novi album i turneju do kraja godine. Ulaz je besplatan.
POSTSIMBOLISTIČKA POETIKA IVANA V. LALIĆA – naučni skup u Institutu za književnost i umetnost (Kralja Milana 2, dom Vukove zadužbine, treći sprat), koji je počeo juče, nastavlja se danas od 10 sati. Naučni skup, na kome učestvuje 23 naučnih radnika iz Srbije, Republike Srpske, Italije i Velike Britanije, održava se u okviru projekta „Poetika srpske poezije druge polovine 20. veka“.
ČETVRTKOM U ŠEST – tribina Tanjuga četvrtkom u Međunarodnom pres centru, večeras od 18 sati: „I časopis i knjiga“, povodom Svetskog dana knjige, o Urbisu povodom poslednja tri broja, učestvuju urednik časopisa Draško Miletić, autor Goran Babić, autorka Aleksandra Sever i autor Nemanja Stanišić, moderator je Ivan Džidić.
KNJIGE – „Devojka koja nedostaje“ „Nesmir“ Gordana Maričića (IK Mono & Manjana), večeras od 18 sati u beogradskom džez klubu Ptica (Šantićva 8). Govore novinarka Sanja Milić, profesor književnosti Aleksandra Kuzmić, profesorka književnosti Slobodanka Moravčević i urednica Tatjana Bižić, odlomke iz knjige i pesme čitaće glumica Iva Štrljić.
SUSRET S PISCEM – večeras od 20 sati u beogradskom KOV „Čukarica“: Gost pisac je Vladan Matijević, a biće predstavljena njegova knjiga „Časovi radosti“, o kojoj govori Mileta Aćimović Ivkov, književni kritičar.
DRUGA STRANA MENE – memoari Sidnija Šeldona (Narodna knjiga), biće predstavljena danas od 11 sati u knjižari izdavača (Šafarikovoj 11). Govori Vasa Pavković, urednik Narodne knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari