u okviru kulturno-umetničkih delatnosti beogradskog „Đure Salaja“ u prostoru Teatra 78 (Resavsa 78). Cilj: da se potencijali sekcija, radionica, kružoka i vannastavnih aktivnosti u školskim sredinama, učini dostupnim kulturnoj javnosti grada. „Podijum“ počinje rad sa srednjim školama, a ukoliko postane deo kulturnog života omladine i mesto njihovog okupljanja i druženja, proširiće se i na potencijale osnovnih škola u Beogradu.

u okviru kulturno-umetničkih delatnosti beogradskog „Đure Salaja“ u prostoru Teatra 78 (Resavsa 78). Cilj: da se potencijali sekcija, radionica, kružoka i vannastavnih aktivnosti u školskim sredinama, učini dostupnim kulturnoj javnosti grada. „Podijum“ počinje rad sa srednjim školama, a ukoliko postane deo kulturnog života omladine i mesto njihovog okupljanja i druženja, proširiće se i na potencijale osnovnih škola u Beogradu. „Podijum“ će se odvijati svake poslednje sedmice u mesecu. Prvi „Podijum“ koji je počeo juče, trajaće do 26. januara, a realizuju ga učenicima Gimnazije „Sveti Sava“, pod nazivom „Stazama prosvećenja“. Njima će biti omogućeno da iskažu svoje kulturno-umetničko pa i naučno stvaralaštvo. Večeras od 20 sati: „Mladi govore“ – beseda i muzička pratnja.
PROJEKCIJE – filmova snimljenih tokom Drugog međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija-Zlatibor 2007“, večeras od 19 sati u prostoru užičkog Crvenog krsta. Organizator je Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege.
HERCULES 56 – brazilski dokumentarni film u režiji Silvija Da-Rina (2007, 94 minuta, titl na engleskom), biće prikazan večeras od 19 sati u Pedagoškom muzeju u Beogradu. Reč je o dokumentarcu koji kroz razgovore sa neposrednim akterima, „revolucionarnim aktivistima“ i političkim zatvorenicima, kao i kroz mnoštvo arhivskih snimaka, pokušava da osvetli i objasni pozadinu burnih događaja iz avgusta i septebmra 1969. godine. U pokušaju da se suprotstavi diktatorskom režimu i probije medijsku cenzuru, jedna levičarska grupa kidnapovala je američkog ambasadora Čarlsa Embrika i njegovo oslobađanje uslovila puštanjem 15 političkih zatvorenika i njihovim prebacivanjem u Meksiko. Ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen.
ODBRANA MAGISTARSKE TEZE – asitentkinje, pripravnice na novosadskoj Akademiji umetnosti – Department muzičke umetnosti, Marijane Kokanović (pod mentorskom palicom dr Danive Petrović), iz naučne oblasti muzikologije „Igre i marševi u srpskoj klavirskoj muzici 19. veka. Kulturna povezanost u javnom i privatnom životu“, danas u podne u Svečanoj sali AU na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ulaz je slobodan.
KONCERT U GALERIJI – SANU, četvrtkom i ponedeljkom od 18 sati, večeras koncert broj 1753: Jelena Matović iz Čačka, studentkinja beogradskog FMU (violina) i Ivana Pavlović (klavir) izvode dela V. A. Mocarta, J. Bramsa i K. Sen-Sansa.
INDIE-GO! PUB BROD – u beogradskom Bulevaru despota Stefana 36, večeras od 20 do dva sata iza ponoći: „Četvrtak je stari kurvar“ – DJ Ivan Tobić (alias Tobić Tobić Idol Mladih i nije uopšte iz Finske), ulaz je slobodan.
THE RESIDENTS – live, bend beogradskog BITEFART kafea četvrtkom od 22.30 sati. Članovi benda su Biljana Stamenov – pobednica prošlogodišnje audicije Veče talenata fantastičnih glasovnih mogućnosti, Ivan Krstić Krle – donedavno klavijaturista Loco benda, Ivan Stamenković – gitarista, studijski muzičar, Bogdan Zdjelar – talentovani bubnjar mlađe generacije i Vlada Novičić – bas gitarista.
ČETVRTKOM U ŠEST – tribina Tanjuga u Međunarodnom pres centru u Beogradu od 18 sati, večeras: „Izbori – Značaj, kampanja, prognoze i ostalo“, gosti sagovornici su svi prisutni koji to žele, moderator je Ivan Džidić.
ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU – PRAKTIČNA PRIMENA – knjiga Ranka Sokolovića (Službeni glasnik), biće predstavljena danas u 11 sati u beogradskom Klubu-knjižari „Glasnik“. O knjizi će govoriti Goran Ilić – javni tužilac Prvog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu, Zoran Đokić – načelnik Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije, Vojislav S. Nedić predsednik Advokatske komore Beograda i Ranko Sokolović -autor.
POETIKA VIZIBILNOG – knjiga Koste Bogdanovića (Zavod za udžbenike), biće predstavljena večeras od 19 sati u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Govore dr Radoslav Lazič – profesor dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dr Snežana Milenković – profesorka psihologije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, mr Dragan Ćalović – arabista i filolog, i autor. Uz video projekciju, razgovor vodi Gordana Dobrić – istoričarka umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari