ArtLink i Ženske umetničke veze: Koncert korejskih i naših umetnika, a večeras zagrevanje sa Brazilijana ansamblom 1Foto promo ArtLink festival

Prvi put u Srbiji ArtLink premijerno predstavlja tradicionalnu i savremenu Korejsku muziku uz gostovanje devet umetnika iz Koreje, koji će izvoditi kompozicije na tradicionalnim instrumentima u saradnji sa muzičarima iz Srbije, u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije, u utorak, 18. juna, u 19 časova.

Ovim koncertom zvanično će biti otvoren ArtLink festival u našoj zemlji, a kako i ove godine ArtLink osmišljava ciklus Brazilijana za mlade talente u saradnji sa Ambasadom Brazila, oni će prirediti Festivalsko zagrevanje, u subotu, 15. juna od 18 časova, u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja.

Mladi umetnici iz nekoliko gradova u Srbiji izvešće večeras dela Villa Lobosa, Karlosa Gomeša i drugih brazilskih kompozitora, okupljeni kao Brazilijana gudački ansambl. Članovi su gitaristi Olga Dubljanin, Luka Janoši  Marija Poljanski i Pavle Filipović, a sa njima će nastupiti i sopran Milica Žižić

ArtLink i Ženske umetničke veze: Koncert korejskih i naših umetnika, a večeras zagrevanje sa Brazilijana ansamblom 2
Foto promo ArtLink festival

Kako su najavili organizatori, ovogodišnji festivalski program odvijaće se pod naslovom Zvuk zalaska sunca, a na koncertu otvaranja ArtLinka u Narodnom muzeju, pored tradicionalnih dela čućemo i originalnu savremenu muziku korejskih majstora zvuka, kao što su Byeongdong Baek i ostali članovi udruženja The Society for East-West Music Boknam Lee, Yoonkyung Park i Misun Jung.

Pijanistkinja i umetnička direktorka Jovanka Višekruna Janković izjavila je da kao i uvek do sada ArtLink festival premijerno predstavlja umetnike i njihova dela koja se izvode u sinergiji sa umetnicima iz Srbije. Oni će premijerno izvesti delo korejske kompozitorke Jun Kung Park  i jedno delo srpskog autora, a nastupiće i troje mladih umetnika Valentina Lučković, Milica Žižić i Aleksandar Jovan Krstić, izvodeći savremenu korejsku muziku kompozitorke Boknam Lee.

ArtLink i Ženske umetničke veze: Koncert korejskih i naših umetnika, a večeras zagrevanje sa Brazilijana ansamblom 3
Foto promo ArtLink

Ovaj događaj, kako su saopštili organizatori, biće generator muzičkih vibracija kao spoja istorije i savremenosti, korejske i srpske umetnosti. Čućemo različite muzičke formate, kao što su solo izvođenje tradicionalnih korejskih instrumenta gajageuma i haegeuma (Gayageum, Haegeum) i duo forme poput klavira sa instrumentom gajageum i violončela sa instrumentom haegeum i drugih, kao i izvođenja vrhunskih korejskih pevača tradicionalne muzike.

Muziku na tradicionalnim korejskim instrumentima izvodiće nacionalno nagrađivani izvođači Hae Jung Lee na gajageumu, Yoonjae Heo na haegeumu, Gyuhyuk Jung koji svira piri, saenghwang, Ryu Jae-Young na perkusijama i vokalni solista profesor Dohyun Kim.

Gostovanje umetnika iz Koreje podržali su Hana Art Network, Arts Council Korea, Ministarstvo sporta i kulture Koreje, Pinnacle Golf Design, a naredni festivalski koncert planiran je 21. juna na Beogradskoj tvrđavi, sa muzikom Brazila i malim muzičkim kolažom na ovaj Praznik muzike, najavili su organizatori.

ArtLink i Ženske umetničke veze: Koncert korejskih i naših umetnika, a večeras zagrevanje sa Brazilijana ansamblom 4
Foto promo ArtLink

Ovogodišnji ArtLink, kroz projekat koji je deo programa Kreativne Evrope sa partnerima iz Mađarske i Portugalije, ima poseban fokus na istraživanje inovativnih modela integrisanja festivalske publike u kreativni proces. ArtLink nastavlja prošlogodišnju inicijativu Ženske umetničke veze – Izuzetne žene u umetnosti, i predstavlja mlade umetnice, kompozitorke, direktorke festivala, muzikološkinje…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari