Asocijacija filmskih reditelja traži od FCS da bude uključena u medijaciju oko "Košara" 1Sa snimanja filma "Košare" Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Posle reagovanja Udruženja scenarista Srbije povodom prekida snimanja filma „Košare“ zbog nesuglasica između producenata i reditelja oglasila se i Asocijacija filmskih reditelja Srbije, koja traži zaštitu umetničkih i zakonskih prava svog kolege Balše Đoga.

Asocijacija filmskih reditelja saopštila je da je „nezadovoljna izjavama producenata filma da je zamena reditelja na projektu ‘normalna stvar'“, a „posebno neprimerenom smatra njihovu izjavu da je neophodno da reditelj ispunjava naloge produkcije, čiji je film ili serija projekat i koja je našla novac“.

„Želimo da upoznamo javnost sa činjenicom da producent nije ‘našao novac’, već da je dobio državna sredstva, novac poreskih obveznika koji dodeljuje Filmski centar Srbije na svojim konkursima, a na osnovu kvaliteta projekta, scenarija i velikim delom reputacije reditelja navedenog u konkursnoj prijavi. Zato je nedopustivo da se reditelj posle dobijanja novca od FCS-a otpušta zato što ‘ne želi da ispunjava naloge produkcije’. Komisija FCS-a koja dodeljuje sredstva veoma uzima u obzir ko je reditelj i na tome velikim delom bazira svoju odluku da se sredstva dodele ili ne. Ime reditelja Balše Đoga je i jedino lično ime na predlogu konkursne komisije i odluci Upravnog Odbora FCS o dodeli sredstava projektu ‘Košare'“, poručuju iz Asocijacije reditelja.

Asocijacija je najavila da će od FCS tražiti od FCS da bude aktivno uključena i obaveštavana o daljem razvoj medijacije, kao i da ima uvid u spor između njenog člana Balše Đoga i producenata filma „Košare“.

Kao i Udruženje scenarista i Upravni odbor Asocijacije filmskih reditelja uputio je poziv članstvu, kolegama rediteljima da ne prihvataju angažman na ovom projektu sve dok se ne završi zvanična medijacija FCS.

Šta je suština spora između producenata filma „Košare“ Vladana Anđekovića i Nemanje Mićića iz „Omega prodakšna“ i reditelja Balše Đoga nije jasno ni posle dve medijacije u FCS, od kojih je prva prekinuta zbog upada uniformisane osobe (ne)poznatog identiteta.

Iz FCS-a je posle druge medijacije saopšteno da je „utvrđeno neslaganje između produkcije i reditelja oko obaveza koje je Đogo trebalo da ispuni u vezi sa vremenskim rokovima i dinamikom snimanja“.

Centar je najavio da će „obe strane dostaviti dokumentaciju i izjasnili se o načinu rešavanju problema“. Danasu je potvrđeno da će se na kraju medijacije, koja prošlog petka nije oročena, odlučiti da li Balša Đogo ostaje reditelj „Košara“. Prema nezvaničnim informacijama, tražena dokumentacija trebalo bi da bude dostavljena FCS do kraja ove nedelje.

Reditelj Balša Đogo je zbog prekida snimanja „Košara“ posle osam dana rada i snimljenih 32 minuta materijala izjavio da rad na filmu zaustavljen na zahtev producenta koji su tražili promenu scenarija, čiji je Đogo koautor.

U FCS-u posle medijacije tvrde da je za njih jedini scenarista „Košara“ Đorđe Milosavljević, na kog se pozivaju i producenti, koji najavljuju snimanje bez Balše Đoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari