Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije: Kasne konkursi Ministarstva kulture 1Foto: Seecult. org

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije je danas tražila od Ministarstva kulture da „uvede praksu pravovremene realizacije konkursne procedure u skladu s potrebama korisnika, i uz uvažavanje prava na dostojanstven rad svih aktera na polju kulture“.

Ta asocijacija je u saopštenju „povodom kašnjenja rezultata konkursa Ministarstva kulture“ ukazala na „propuste“ tog ministarstva i lokalnih nivoa vlasti u politici finansiranja civilnog sektora u kulturi.

Asocijacija je navela da se „Ministarstvo kulture ne pridržava ni svojih uredbi i krši zakon kada ne objavi rezultate svih konkursa kojim se finansiraju akteri u kulturi ni posle 60 dana od dana završetka podnošenja prijava, što je zakonski rok“.

Dodala je i da „praksa da se konkursi za sufinansiranje programa i projekata civilnog društva i drugih aktera u kulturi raspisuju početkom godine, a rezultati objavljuju na proleće, izuzetno otežava ili u potpunosti onemogućava aktere u kulturi da rad planiraju i realizuju u prvoj polovini tekuće godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari