Asocijacija NKSS ocenila da je "sektor za savremeno stvaralaštvo kontinuirano marginalizovan" 1Foto: A.K./ATAImages

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije je danas saopštila da Ministarstvo kulture još nije objavilo rezultata konkursa za savremeno stvaralaštvo i traži da se to uradi što pre.

Asocijacije je u saopštenju navela i da Grad Beograd nije ni raspisao za 2024. konkurse za finansiranje i/ili sufinansiranje projekata kulture i umetnosti, i pitala da li će ih i kada objaviti.

Navela je i da je o tome uputila dopise Ministarstvu kulture  Sekretarijatu Grada Beograda za kulturu.

U dopisu Ministarstvu je navela da je zakonski rok za neke od konkursa istekao pre više od tri meseca i zahtevaju i obrazloženje za probijanje zakonskog roka.

U saopštenju je ocenjeno da je „sektor za savremeno stvaralaštvo kontinuirano marginalizovan“.

Asocijacija je navela da se Sekretarijat Grada Beograda za kulturu povodom izostanka konkursa za finansiranje i/ili sufinansiranje projekata iz kulture i umetnosti iz gradskog budžeta za 2024. „nije oglasio ni saopštenjem, pa se postavlja pitanje, s obzirom da je kraj drugog kvartala 2024, da li će konkursa uopšte i biti, a ukoliko ne, zašto?“.

Pitali su u dopisu i „kako je moguće da Grad nije raspisao konkurse namenjene kulturi i umetnosti u godini kada se organizuje dvomesečna manifestacija ‘Beogradski dani porodice’ upravo iz gradskog budžeta?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari