Danski plesni teatar nastupiće večeras u 20 sati na sceni Opere Madlenianum sa postavkom „Ljubavne pesme“ Tima Raštona u okviru programa jubilarnog 10. Beogradskog festivala igre, koji je sinoć otvoren u Sava centru. Rašton, britanski koreograf i umetnički direktor Danskog plesnog teatra, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se ovaj komad veoma razlikuje od svega što je pre toga radio. On je objasnio da je bio inspirisan muzikom koju je jedne večeri izvodila njegova prijateljica, džez pevačica.


– Komad treba da donese atmosferu džez kluba, taj osećaj opuštenosti koji vlada na takvim mestima – istakao je Rašton i dodao da je u postavci korišćena klasična džez muzika.

Izraelska plesna kompanija Niv Šenfilda i Orena Laora nastupiće iste večeri u Kulturnom centru u Pančevu. Njihov komad „Brod ludaka“ na programu je BFI i sutradan u 20 sati na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Prema rečima direktorke festivala Aje Jung, izraelski igrači su postali brend koji ima važno mesto na svetskoj igračkoj sceni.

– Niv Šenfild nastupio je na prvom izdanju BFI sa neobičnom postavkom „Devica je bila dostupnija“, koja je zatvorila festival. Moram da istaknem da su svi igrači iz tog komada kasnije postali svetski poznati koreografi. Niv Šenfild je bio gost festivala i nekoliko godina kasnije kada je počeo da radi sa pozorišnim rediteljem Orenom Laorom – rekla je Jung.

Prema rečima autorskog dvojca Niv Šenfilda i Orena Laora, komad „Brod ludaka“ bavi se uticajem medija na malog čoveka. Kako su objasnili, predstava je interaktivna jer pokušava da uključi publiku u savremene probleme, na koje uglavnom ne reagujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari