Na aukciji se prodaje Kafkino pismo u kojem kaže da više ne može da piše 1Foto : Hájek Ondřej / ČTK / Profimedia

Pismo Franca Kafke, u kojem piše prijatelju da više ne može da piše , nudi se na aukciji 100 godina nakon piščeve smrti, a procjenjuje se do 114.000 dolara.

Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. veka, poznat po delima Proces i Preobražaj, napisao je pismo austrijskom pesniku i izdavaču Albertu Erenštajnu, u odgovoru na zahtev za doprinosom književnom časopisu Die Gefährten.

U pismu na jednoj stranici napisanoj na nemačkom jeziku i potpisanom Kafka, praški pisac piše da ništa nije napisao tri godine.

Veruje se da je pismo napisano između aprila i juna 1920. godine u sanatorijumu u Meranu na severu Italije, prema rečima aukcijske kuće Sotheby’s, piše Hina, prenosi Index. hr.

Kafki je 1917. godine dijagnostifikovana tuberkuloza, koju ne spominje u pismu, a koje je kako se navodi po sebi dirljivo.

„Kad brige prodru u određene slojeve unutarašnje egzistencije, pisanje i prigovaranje očigledno prestaju, zaista moj otpor nije bio prejak“, piše Kafka.

Sotebi nudi pismo u sklopu prodajnog ciklusa Knjige, rukopisi i muzika od srednjovjekovlja do moderne, od 26. do 11. jula, s procenom cene između 70.000 – 90.000 funti.

„Radi se o vrlo dirljivom pismu napisanom pred kraj Kafikonog života, u kojem on izražava očaj u vezi s nastavkom pisanja i osećaja … spisateljske blokade“, rekao je Rojtersu Gabriel Heaton, stručnjak za knjige i rukopise u Sotebiju.

„Fizički je bio vrlo, vrlo slab i započeo je tu vrlo intenzivnu prepisku s Milenom (Pollakovom-Jasenskom), velikom ljubavlju njegovih poslednjih godina, koja je u njemu podsticala kreativnost. Iako ovde očajava, na rubu je jednog poslednjeg naleta predivnog, predivnog pisanja.“

Kafka je nakon toga napisao Dvorac i Umetnik u gladovanju.

Umro je 3. juna 1924. godine, u 40 godina.

Erhenštajn  je naposletku pismo poslao umetnici Doli Peruc.

Prodaje su u omotnici u kojoj ga je Erenštajn poslao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari