Autoput iz halucinacije 1FISH IN OIL & MARC RIBOT JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 25.10.2018. FOTO Stanislav Milojkovic

Svečano otvaranje: Fish in Oil i Mark Ribo (Srbija/SAD), Ben Wendel Seasons Band (SAD/Izrael), Velika dvorana Doma omladine Beograda

Još dok lagano pristižete u Dom omladine, u kome zvuci Mona Nheili Trija sa profesorima Ivanom Radivojevićem (truba) i Rastkom Obradovićem (saksofon) brane čast i slavu DŽez odseka Muzičke škole „Stanković“ na najvišem nivou sadašnjice džeza, već ste uvučeni u neoivičeni prostor ovogodišnjeg 34. Beogradskog džez festivala. On probija sve granice bez sumnje, sasvim u saglasju sa svojom aktuelnom odrednicom „No Limits“, prelivajući se iz zvaničnih dvorana u holove načičkane ljubiteljima svih generacija. I za sve njih džez je i te kako ‘cool’, jer izlazi napolje iz uštogljenih predstava o ovom starom žanru, čineći stvarnost toliko modernom i hitajućom ka jednoj naučnofantastičnoj budućnosti.

A kada niz stepenište sletite u Veliku Dvoranu DOB, očekuje vas – pa, najblaže rečeno, unikatno iskustvo slušnog ‘tripa’. Ovaj sudar titana zvuka – domaće reprezentacije Fish in Oil i doajena osobenog džeza, legendarnog gitariste Marka Riboa – nešto je poput autoputa iz halucinacije o muzici, za koji gotovo da ne možete da poverujete kako vas samo moćno ovako uživo ‘vozi’. I na koji način onda opisati magiju udaraljki i bubnjeva, ovu namernu disonancu melodija u nizu maštovitih tonskih eksplozija duž eksperimentalnog dnevnog sna o totalnoj slobodi? Jer, ovo je nešto poput snažnog ljubavnog odnosa, gotovo pa sa druge strane zakona, koji ne prestaje da obuzima sve okolo, radikalnog do koske i sa rokerskim zanosom u svojoj naraciji jureće lokomotive žanrova. Sva muzička iskustva koja postoje na svetu slila su se iznenada u ovaj začarani luna-park iz kakvog pomahnitalog kadra van vremena i pravila, sa briljantnim Fish in Oil i delikatnim maestrom Markom Riboom povezanim u duhu zajedno. Bio je ovo trijumf muzičke fantazije sa referencama na istorijsku avangardu, kako u zvuku, tako i u psihodeličnom video radu iza. Posle ovoga – teško da je preostalo emocija i kvantova energije oduševljenja da ih još sa nečim podelite.

Te, tako se zaista predivni i u zvuku elegantni saksofonista Ben Vendel sa svojim maštovitim muzičarima iz ‘Seasons’ benda proveo odmah zatim poput Jana Lundgrena nakon EYOT prošlog otvaranja. Muzika nadahnuta klavirskim ciklusom „Godišnja doba“ Petra Iljiča Čajkovskog, u vizijama Bena Vendela, kome ovde društvo pravi upečatljivi gitarista Gilad Hekselman, sa svojim nezaboravnim drevnim notama sred prave reke mešajućih vrtloga prošlosti i budućnosti folklornih i džez inspiracija, ali i stvarno prefinjeni pijanista, kontrabasista i bubnjar – uznosi i zadivljuje svojim raskošnim odjecima. No, svejedno ipak ne dobacuje u osećanjima kojima ste u stanju da uzvratite, preko one visoko postavljene prečke doživljaja u dometima Fish in Oil od maločas. Kako je lepo nadmetati se u ovako perfektno osmišljenoj areni džez talenata širom planete, za pažnju (ne)običnog malog/velikog džez zaljubljenika!

Premijera filma „Teslin narod“

Beograd /// Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Teslin narod“, reditelja Željka Mirkovića, koji nam otkriva do sada nepoznate priče o čuvenim Srbima u Americi, njihovom doprinosu razvoju čovečanstva i aktivnom učešću u stvaranju istorije SAD, održaće se u subotu, 27. oktobra, u 20 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Walta Bogdanicha, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana NJujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi DŽordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ , ali i zanimljivosti poput one da je čuvena DŽi Aj DŽo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić. U ulozi Nikole Tesle je DŽek Dimić. Film traje 83 minuta. Nakon premijere na Kolarcu, imaće bioskopsku distribuciju širom Srbije, a naredne godine i u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari