„Autsajderi“: Nova edicija Lagune inspirisana kultnom knjigom koja je izazvala tektonski poremećaj u svetu književnosti 1Foto: Laguna Promo

Laguna predstavlja novu ediciju u svojoj produkciji – „Autsajderi“ koja će obuhvatati dela 20. i 21. veka u cilju upoznavanja publike s prozom koja pruža dubok uvid u (pot)kulturu mladih, u izazove, težnje i iskustva mladih ljudi u različitim okruženjima i vremenima, saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Iako govore o stvarnim problemima mladih, knjige kojima otvaramo ediciju ne obraćaju se isključivo mladima, a naročito im se ne obraćaju potcenjujući njihovu inteligenciju; ovu prozu mogu s jednakim mentalnim i emocionalnim angažmanom čitati pripadnici svih generacija.

Prva knjiga u novom projektu, a koja je i dala ime ediciji, jeste roman „Autsajderi“ S. E. Hinton.

Život je pun iznenađenja, ali četrnaestogodišnji Poniboj Kertis ne bi se s tim sasvim složio. On zna da može da računa na svoju stariju braću Darija i Sodapopa. Zna da može da računa na svoje prijatelje, prave prijatelje koji mu čuvaju leđa u svakoj situaciji. Takođe zna da može da računa na probleme sa buržujima, bandom bogate dece koja uživaju u prebijanju „grisera“ poput Poniboja i njegovih prijatelja. Jedne noći nakon nedužnog susreta s dve devojke iz više klase napetost raste, ostavljajući jednog buržuja mrtvog, a Poniboj i njegov prijatelj Džoni beže da spasu svoje živote. Ubeđeni da u njihovu verziju događaja vlasti neće poverovati, dečaci se kriju sve dok ih herojski čin ne dovede u centar medijske pažnje.

Prema rečima urednice edicije Janje Stjepanović, s pojavom „Autsajdera“ desio se tektonski poremećaj u svetu književnosti: „Roman je krajem šezdesetih godina 20. veka eksplodirao na književnoj sceni svojim surovim, autentičnim prikazom života mladih, razbijajući tada dominantne (površne) predstave adolescencije. Umesto sterilizovanih priča o kraljicama maturskih večeri, školskim sportistima i sladunjavim srednjoškolskim ljubavima, Hinton nam je iznela brutalne istine o nasilju među omladinom i maloletnoj delinkvenciji.“

„Autsajderi“: Nova edicija Lagune inspirisana kultnom knjigom koja je izazvala tektonski poremećaj u svetu književnosti 2
Foto: Laguna Promo

Po ovoj kultnoj knjizi čuveni Frensis Ford Kopola snimio je istoimeni film, a sama knjiga je prodata u više od 15 miliona primeraka i prevedena na više od 30 jezika, a sada se prvi put pojavljuje na srpskom jeziku u prevodu Brane Radević-Stojiljković.

Prvo kolo edicije „Autsajderi“, pored istoimenog romana, obuhvata i romane „Novi jadi mladoga V.“ Ulriha Plencdorfa i „Progovori“ Lori Hols Anderson.

U romanu „Novi jadi mladoga V.“, sedamnaestogodišnji Edgar Vibo umro je u novogodišnjoj noći od strujnog udara. Njegov otac, koji je napustio porodicu kada je Edgar imao pet godina, ispituje osobe bliske njemu da bi saznao šta se tačno dogodilo – i ko je njegov sin zapravo bio. Da bi pomogao čitaocima, sam Edgar sa onoga sveta prekida očeve razgovore s njegovom majkom, najboljim prijateljem Vilijem i s Čarli, devojkom u koju je Edgar bio nesrećno zaljubljen, kako bi nam dao svoju verziju događaja.

Apsurdan, urnebesno smešan i dirljiv, ovaj kultni bestseler istovremeno je satira na život u Istočnoj Nemačkoj i himna mladalačkoj slobodi.

„Autsajderi“: Nova edicija Lagune inspirisana kultnom knjigom koja je izazvala tektonski poremećaj u svetu književnosti 3
Foto: Laguna Promo

U romanu „Progovori“ na žurci kojom je obeležen kraj letnjeg raspusta petnaestogodišnja Melinda pozvala je policiju, ali je pobegla pre nego što su stigli, ne objasnivši nikome ništa. Tako je prva godina u srednjoj školi za nju počela užasno. Učenici je vređaju i maltretiraju, a najbolja drugarica iz osnovne ne razgovara s njom niti želi da sasluša razloge njenog postupka koji je sve razbesneo. Zato se Melinda povlači u sebe i u potpunu tišinu, a sve laži i licemerje srednje škole isplivavaju na površinu. I dok njen pametni i domišljati unutrašnji monolog precizno opisuje iskustvo srednje škole – od „prvih deset laži koje ti kažu“ (osma: „Vaš raspored je napravljen na osnovu vaših potreba“) do klika i klanova koje formiraju vršnjaci – istovremeno osećamo kako se ona guši u svojoj neispričanoj tajni.

„Autsajderi“: Nova edicija Lagune inspirisana kultnom knjigom koja je izazvala tektonski poremećaj u svetu književnosti 4
Foto Laguna/ Promo

Sva tri romana možete potražiti od subote 17. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari