Bacil se vratio

Autorski tekst reditelja Nebojše Bradića povodom 40 godina od smrti Žana Pola Sartra i šest decenija od odlaska Albera Kamija

Ostavite komentar


  1. Iako su sile Osovine pobedile u obe knjige, ipak nisu uporedive ni knjige ni pisci. Herisa volim, ali je za Dika laka kategorija. Jedna od najsnažnijih poenti pomenute knjige Filipa K. Dika jeste upravo to da svet i život u njemu za mnoge ljude i nije baš toliko različit. Knjiga baca u lice pitanje „a kako to misliš, nisu pobedili?“ Poenta toga nije da su „svi isti“ naravno, nego da je ljudska priroda takva kakva je.

    Autor ovog teksta daje lepu analizu o slobodi izbora, njihovim posledicama, i činjenici da cenu ne plaćamo mi nego naša deca. Ogromna većini ljudi je lakše da se time mnogo ne bave, nego da prosto vide i čuju sa sredstava masovne manipulacije kako treba, kako mora, i kako ne sme. Hitleru su se mnogi smejali ranih ’30-tih kad je vrištao o Jevrejima, ali su kasnije promenili mišljenje… Ameri uglavnom nisu verovali da je Sadam kriv za 9/11 ili da pravi atomsku bombu, ali su posle temeljnog ispiranja mozga uglavnom poverovali.

    Orvel je po meni bio bolji pisac, ali Vrli Novi Svet je pravac u kojem svet ide. Kamijev Bacil fašizma (i drugih izama) nikuda nije ni odlazio, samo je spavao. Deo je ljudske prirode, kao što je bacil kuge deo biološke.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.