Balašević odbio da peva o Titu: Meni nedostaju ta vremena, ne ta država

Ostavite komentar


  1. Vremena o kojima Balasevic govori sa nostalgijom su neraskidivo povezana sa drzavom o kojoj ne zeli da prica ili peva. Nelogicno Djole.

  2. Ja sam jugonostalgicar,ali za razliku od nekih nemam interes ni nameru da to poricem i da se na taj nacin nekome udvaram.
    Balasevicu,ovim si kod mnogih postao daleko manji u svakom pogledu.

    1. Jugoslavija faktički ne postoji 30 godina. Zašto bi žalili za njom? Što reče Balašević, da je bila potrebna ovdašnjem življu, ne bi se tako krvavo raspala. Važno je da može da se slobodno putuje, razgovara, posluje, a same granice su manje bitne

      1. Baš zato što ne postoji već 30 godina i žalim za njom. I žaliću za njom dok sam živ. Tada smo bili LJUDI. Iako je imala dosta mana i nesavršenosti, bila je najbolja država na ovim prostorima za sve narode koji su u njoj živeli. A Đole se okreće kako vetar duva, i govori ono što publika u tom gradu/državi misli da želi da čuje. Ne znam samo kome je onda posvetio pesmu Requiem, kad Jugoslavija nije bila dobra. ‘Nisam lutak da me naviju, imam samo Jugoslaviju, sve druge baklje bez mene pal’te…’ To su njegovi stihovi. Ne znam kada je lagao, tada ili sada. Živela Jugoslavija!

  3. Da nije valjala ne bi Balasevic pevso u ostacima bivse Jugoslavije, nego u Carnegie Hallu.

    1. Po toj lgici i Dindic da je valjao ne bi ga ubili. Dindica su ubili oni koji su ubijali tu Jugoslaviju od Legije Gotovine, Janeza Janse Seselja, Glavasa, Bozanica i ostalih „demokrata“

  4. Meni sve nedostaje,i država i vreme i Tito i Šurda! I majstor Života,Jugoplastika,Bosna, Zvezda,Partizan,Cibona,Metaloplastika i naročito pesma Računajte na nas! Jer nismo se pokazali!

  5. Jugoslavija je mozda valjala ali nisu valjali oni koji su njome upravljali i lazno pevali: “ I posle Tita….Milosevic“.

  6. Balašević je neko ko je uvek najlepše znao da opiše osećaje i da ih u drugima izazove. Ali je Balašević neko ko je u svakom vremenu bio ideološki podoban i osećao potrebu da se dodvorava. Tako je važno u Splitu reći da mu Banjalučani spremaju metak (a zna se koji to žive u banjaluci). Najvažnije je pokupiti simpatije makar po cenu da to zvuči veoma jeftino. Šteta. Degutantno je čitati ovaku njegovu izjavu. Ipak je lutak pa ga naviju da pljune na Jugoslaviju (iako je on to drugačije otpevao kada su se na tome dobijali poeni)

  7. Ja ne znam za Balaševića i šta se u njegovoj glavi dešava, ali ja zaista nisam lutak da me naviju i zaista imam samo Jugoslaviju. U njoj sam rodjen, vaspitavan da je to moja zemlja i moj narod i ne može to tek tako puf… bar kada sam ja u pitanju. A to da je valjala ne bi se raspala i nije baš argument. Konkord je bio odličan avion. Najbolji. Ali nema ga više.

  8. Izjava meni ne nedostaje ta drzava nego ta vremena nema logike., jer su ta vremena neraskidivo povezana sa tom drzavom.

    1. Tako je! Nikad se nije isticao velikom pamecu- 1991 je pevao „idite Janezi“ a danas zivi u Sloveniji i ima njihovo drzavljanstvo

  9. Ima čovek pravo na mišljenje. Mislim da je ono pogrešno. Jugoslavija je sve nas činila mnogo većim i boljim, uključujući i njega.

  10. Tito je svojom politikom pripremio krvavi raspad ondašnje Jugoslavije i sa tog gledišta je Balašević u pravu.

  11. Nije Balašević više mlad i spreman za izazove i rizike. Pragmatično je „ne ljuljati previše“. Hoće on da još koji put pjeva u Hrvatskoj, a ko će dočekati vrijeme da se ponovno pjeva u Jugoslaviji. Priznajmo, bila je Juga doba država. A Balašević ostario pa zaboravio kao u onoj pjesmi:
    Kažu žene da nisu ljubljene.
    Ostarile pa zaboravile

  12. Procitah sve,al’ bas sve komentare na Balasevicev intervju,i mogu da kazem (kao Djordjov „ispisnik“),da se sa njim SLAZEM u potpunosti !!! Tesko je to objasniti,al’ jedna istina (izreka) je vecita,a to je da:“Covek uci dok je ziv“ !! I moja tj. nasa generacija,je ucila dok je zivela sve „ovo“ sto nam se desavalo tokom poslednjih 30 (trideset) godina !! Epilog je poznat,a utisci tj.“impresije“ o razlozima za takav epilog su razliciti !!! Djordje i ja smo po tom „pitanju“ na istom fonu !!!! Ko razume razume,a ko ne….zao mi je !!!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.