Balkanski špijun na 27. "Danima Zorana Radmilovića" 1Foto: Pozorište Zaječar Zoran Radmilović

„Početak predstave mi je bio posebno uzbudljiv. Dok sam čekala da izađem na scenu čula sam insert iz Kralja Ibija i glas Zorana Radmilovića.

Pomislila sam koliko je inspirativno izaći na scenu posle tog glasa, koliko je uzbudljivo igrati na sceni pozorišta koje nosi ime Zorana Radmilovića, jednog od najvećih glumaca glumišta čitavog regiona.Danica Čvorović je uloga koja meni mnogo znači i mislim da je to nešto što sam ja najbolje uradila. I kada dobijete potvrdu ovakvom nagradom, onda je to veliko zadovoljstvo. – podelila je svoje impresije sa novinarima posle Balkanskog špijuna na „Danima Zorana Radmilovića“ i dobijanja „Zoranovog brka“ Nela Mihailović ističući da joj je “ ogromna čast i zadovoljstvo i ponosna sam što sam dobila nagradu koja nosi ime Zorana Radmilovića“.

Na uobičajenoj pres konferenciji posle predstave govorila je i dramaturškinja i rediteljka predstave Balkanski špijun Narodnog pozorišta u Beogradu, Tanja Mandić Rigonat koja je u svom ćitanju čuvenog Kovačevićevog teksta, promenila biografije Ilije Čvorovića i podstanara, kao i delove teksta. U originalnom tekstu Ilija Čvorović je čovek koji je odležao na Golom otoku i od žrtve postaje progonitelj. U predstavi koja je inače samo 20 dana nakon premijere sinoć igrana u Zaječaru, Ilija ima 50 godina, doživeo je krvavi raspad Jugoslavije, zemlje koju je voleo i sada se identifikuje sa Srbijom a ne sa nekom strankom i nema brata blizanca, već sestru. Podstanar Petar Jakovljević, u predstavi je mladić koji nakon druge godine Filološkog fakulteta pred bombardovanje odlazi u Pariz, a po povratku u zemlju želi da pokrene proizvodnju muških odela. Rediteljka Tanja Mandić Rigonat kazala je još da „i Ilija i Petar vole ovu zemlju, ali se iz dve ljubavi izrodi katastrofa jer država manipuliše ljudima“.

I ostali glumci iz „Balkanskog špijuna“ – Ljubomir Bandović, koji je tumačio lik Ilije Čvorovića, Milutin Milošević u ulozi Petra Jakovljevića, Dušanka Stojanović Glid – Đura, Ilijina sestra bliznakinja, Vanja Milačić, spikerka govorili su sinoć na pres konferenciji u Zaječaru, navodeći da je rad na predstavi Balkanski špijun najavio promene koje će se dešavati u našem pozorišnom svetu. Istakli su takođe da vole umetnost , da nije umetnički ćutati , da vole svog direktora drame koji im je omogućio četiri godine kvalitetnog rada, da se za to apsolutno bore i da se nadaju da će biti sve u redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari