Barbara Sukova u Beogradu: Pomozite da nađem Biljanu i Zoricu 1Izvor: Cebef, foto: Dušan Milenković

Legendarnoj nemačkoj glumici Barbari Sukovoj, sinoć je u prepunoj mts Dvorani uručen počasni Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nagradu „svih nas“ uručio joj je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, uz višeminutni gromoglasan aplauz.

„Hvala, velika mi je čast. Jedna je stvar dobiti priznanje za neku ulogu, a sasvim druga za celokupan doprinos filmu, deluje mnogo veće i šire“, rekla je vidno uzbuđena Barbara Sukova.

Ona je izrazila zahvalnost FEST-u što postoji i istakla važnost odlaska u bioskope.

„Elektronski uređaji nas sve više udaljavaju jedne od drugih, a pandemija nas je učinila ‘žrtvama’ maratonskih gledanja serija iz fotelja, ali moramo izaći iz dnevnih soba i otići u bioskop. To je skoro sveto mesto gde imamo zajedničke halucinacije, gde se povezujemo jedni sa drugima, mesto koje je meni pružilo ogromno zadovoljstvo“.

„Kada kupimo kartu za film, tim novcem ćemo omogućiti mladim rediteljima da prave filmove”, istakla je. „Film mi je pružio toliko radosti i zabave“, uskliknula je i na kraju poručila da će odmah pozvati svog sina Viktora i reći mu da je dobila „Viktora“ (Pobednika).

Prikazan je i film „Dalilend“ u kojem tumači Galu, suprugu i muzu umetnika nadrealiste Salvadora Dalija (Ben Kingsli).

Barbara Sukova u Beogradu: Pomozite da nađem Biljanu i Zoricu 2
Izvor: Cebef, foto: Predrag Mitić

Iako je prvi put na FEST-u, nije prvi put i u Beogradu. Boravila je sa roditeljima 1963, kao tinejdžerka. Tom prilikom posetila je i Ohrid i tamo upoznala dve devojčice, Zoricu i Biljanu.

Te godine je u školi prikupljala pomoć za nastradale u zemljotresu u Skoplju a Zorica i Biljana su joj, u znak zahvalnosti, poslale poslužavnik sa šoljicama za kafu.

„Čuvala sam ga i svuda nosila sa sobom. Njh dve su sada kao ja, u srednjim sedamdesetim. Volela bih da ih ponovo vidim! Pošto nisam na društvenim mrežama, možda biste mogli da mi pomognete da ih pronađem“, zamolila je Barbara i pokazala fotografiju devojčica iz tog vremena.

Počasni laureati Beogradskog pobednika u okviru 51. FEST-a su i Lordan Zafranović, Dobrivoje Tanasijević – Den Tana i Udo Kir.

Izvor: Cebef

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari