"Basara se bavi mistifikacijom i demistifikacijom sveta u kome smo živeli decenijama": Službeni glasnik predstavio prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare 1Foto: Promo

Predstavljanje prvog kola Izbranih dela romansijera, pripovedača i dramskog pisca Svetislava Basare, u izdanju Službenog glasnika u kome je ovaj autor objavio i svoj poslednji roman “Rekapitulacija”, u knjižari “Geca Kon” okupilo je Basarine kolege po peru, književne urednike i kritičare, kao i krug njegovih prijatelja – od Gojka Tešića i Slobodana Gavrlovića do Zorana Živkovića, bivšeg premijera Srbije.

U “prvih pet” Glasnik je objavio Basarine romane: “Dnevnik Marte Koen”, “Džon B. Malkovič”, “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”, “Srce zemlјe” i “Početak bune protiv dahija” za koje su nove pregovore napisali: Jasmina Vrbavac, Milјenko Jergović, Nenad Šaponja, Petar Arbutina i Marjan Čakarević.

Sa izuzetkom “Početka bune protiv dahija”, reč je o knjigama čija su prva izdanja objavljena pre više od dve decenije.

– Kolekcija je skloplјena u dosluhu sa autorskim principom neočekivane konstrukcije – romani nisu birani po hronologiji, niti po popularnosti ili važnosti koju su im odredili kritičari, već basarijanski neobjašnjivo, ali tačno, dajući presek kroz vreme i prostor književnog i stvaralačkog puta jednog od naših najčitanijih i naplodnijih pisaca – objasnila je Gordana Milosavljević Stojanović, urednik Izabranih dela Svetislava Basare.

Ona je naglasila da je reč o “autoru koji je u svim fazama stvaralaštva futurstički zagledan u prošlost, a čija se dela ne mogu ukalupiti u klasične književne forme”.

Jasmina Vrbavac pohvalila je izbor naslova prvog kola, tvrdeći da je “svaka objavljena Basarina knjiga praznk”.

– Basara se bavi mistifikacijom i demistifikacijom sveta u kome smo živeli decenijama. Njegov karnevalski stil pisanja je igra u kojoj nam otkriva dublje slojeve iluzije u kojoj živimo i pokušavamo da je kontrolišemo. Mi živimo u duboko materijalnom svetu i ne vidimo da postoje dublji slojevi i drugi svetovi, što Basara u svom postmodernom postupku analizira i razobličava. Ne treba zanemariti ni uticaj ezoterijskih knjiga na Basarino stavaralaštvo. NJegova ironija, groteska i apsurd počivaju na ideji da je ‘svet ostao bez Boga’ – rekla je, između ostalog, Jasmina Vrbavac.

Prema rečima glasnikovog urednika Petra Arbutine, prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare nije “basarijanska kakofonija”, već utemeljen izbor knjiga jer “gledamo kako Basarini romani postaju stvarnost”.

Arbutina je naglasio da je Basara “odličan poznavac jezika i da od njega ne postoji bolji stilista”.

– Nek kaže ko šta hoće, Basara je jedini živi klasik srpske književnosti – otišao je korak dalje u pohvalama “iz publike” Gojko Tešić, istoričar književnosti i književni kritičar.

Drugo kolo 2025.

Službeni glasnik najavio je drugo kolo Izabranih Basarinih dela, koje bi trebalo da bude objavljeno iduće godine.

U njemu će biti: “Kinesko pismo”, “Napuklo ogledalo”, “Mongolski bedeker”, “Na gralovom tragu”, “De bello civili”, “Kratkodnevica”.

Basara je juče objasnio da je Službeni glasnik u prvom kolu objavio njegova dela za koja Laguna nema autorska prava.

U Laguni, u kojoj je Basara od 2009. do 2020. objavio 17 knjiga, posledanja je “Kontraendorfin”, Danasu je rečeno da on više nije “njihov” pisac.

Basara je, prema nezvaničnim informacijama, sa Službenim glasnikom potpisao ugovor za dva kola Izabranh dela, ali se nije “vratio” u ovu izdavačku kuću.

Novi roman bi, navodno, trebalo da mu objavi Dereta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari