bašta festFoto: Tanja Drobnjak

Jedanaesto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je zatvoreno u nedelju 7. jula dodelom nagrada za najbolja filmska i glumačka dostignuća i projekcijom filma “Za danas toliko”.

Nagradu “Zlatna imaginacija” za najbolji film u celini dobilo je ostvarenje “Štoperica” francuskog reditelja Simona Ibera.

U svom obrazloženju žiri je napisao da nagradu dodeljuje za “izvanrednost u postignutoj duhovitosti i kreiranju apsurdnih situacija kroz naizmeničnost ljubavnog očaja, nedostatka hrabrosti, neodoljive nespretnosti oličenih u čoveku koji želi da odustane“, te da nam ovaj film „pruža nam ubedljiv odgovor da život ima smisla u svakom svom obliku.“

Nagrada “Zlatna interpretacija” za najbolju mušku ulogu dodeljena je glumcu Matju Demiju za ulogu Didijea u filmu “Štoperica” francuskog reditelja Simona Ibera.

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Za danas toliko” svečano zatvoren 11. Bašta Fest 1
Foto: Ružica Ristivojević

“Nepretenciozno, sa velikom dubinom i slojevitošću, suptilnim humorom koji ni u jednom času ne narušava, već naprotiv podupire i pojačava problem koji glavni lik sa sobom nosi, ovaj glumac nam u punom smislu pokazuje kako se punokrvno i bez ijednog viška osvaja prostor jednog filmskog karaktera, kao i lepotu paradoksa u kome igrajući čoveka u odustajanju, glumac zapravo istovremeno sve vreme biva izuzetno živ i aktivan motor i pokretač dramske radnje“, navodi se u obrazloženju žirija.

“Zlatnu interpretaciju” za najbolju žensku ulogu dobila je glumica Virl Batns za ulogu Žoane u filmu “Kod Žoane” belgijske rediteljke Sandrin Kolard, “za kompleksan karakter i mnogo lica jedne žene, za snagu koju osećamo u svakom njenom kadru i za strepnju koju proživljavamo zajedno s njom“.

Specijalnu nagrada za režiju dobio je film „Noć unutra“ španskog reditelja Antonia Kueste „za vešt, precizan i pre svega hrabar rediteljski jezik kojim stvara veliku tenziju, osećaj klaustrofobije i pritisak u glavi glavne junakinje, kao i u nama, za film koji nam menja subjektivni osećaj protoka vremena“, dok je specijalnu za scenario dobio film „Misteriozne avanture Klod Konsej francuskog rediteljskog dua Mari-Lole Terver i Pola Žuselina, koji „u vremenu u kome opseg tema kojima se autori okreću može da deluje jednolično, na jedan vrlo specifičan, duhovit i autentičan način priča priču o sudaru dva različita sveta“.

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Za danas toliko” svečano zatvoren 11. Bašta Fest 2
Foto: Ružica Ristivojević

Glavni žiri festivala činili su glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski.

Regionalnu nagradu “Zlatna vizualizacija” za najbolju kameru, koja se dodeljuje uz podršku rentala Cineplanet, dobio je Alen Alilović za bosanski film “Svedok” Alena Šimića.

O nagradi je odlučio direktor fotografije Aleksandar Karaulić, koji je svoj izbor obrazložio rečima: “U pitanju je film gde se oseća duboka saradnja snimatelja i reditelja, film koji izrazito koristi kameru za pričanje priče kao sredstvo nadogradnje, a ne samo za puko beleženje informacija. Vrlo promišljen pristup u kadriranju scena stvara jak koncept i formu, a ono što je najvažnije jeste da je taj vizuelni koncept uspeo da ostane neprimetan i nenametljiv, te da priču filma, glumu i celokupnu atmosferu podrži i produbi.“

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, koji su ove godini činili Milica Marić, Nađa Jovanović, Dušan Mihailović, Katarina Filipović i Vanja Milanović, svoju nagradu dodelio je filmu “Štoperica” francuskog reditelja Simona Ibera, „zbog veštine da na duhovit i originalan način prikaže sreću u nesreći u izazovima koje život stavlja pred nas“.

Ovaj žiri dodelio je i specijalnu nagradu za film „Misteriozne avanture Klod Konsej“ francuskog rediteljskog dua Mari-Lole Terver i Pola Žuselina. U obrazloženju, žiri je naveo da ovaj film „na kreativan i originalan način priča priču o sudaru dva različita sveta“.

Mentorka i saradnica Žirija mladih bila je rediteljka Mina Đukić.

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Za danas toliko” svečano zatvoren 11. Bašta Fest 3
Foto: Ružica Ristivojević

Bašta Pitch žiri u sastavu: Mina Đukić, Radivoje Raša Andrić i Maja Šuša, doneo je odluku da za najbolji projekat proglasi “Oblak u pantalonama” reditelja Jovana Ilića i producentkinje Katarine Bugarin, „za duhovit, zabavan, nesvakidašnji nastup koji efektno i samouvereno upotpunjuje originalnu zamisao budućeg filma“.

Tim Bašta Festa dodelio je i nagradu “Baš ta čast” Kancelariji za mlade iz Bajine Bašte,  za aktivan rad sa mladima kroz inkluzivnost, kreativnost, volontiranje, kao i za podršku u vidu resursa za njihovo dalje usavršavanje.

Jedanaesti Bašta Fest završen je projekcijom filma „Za danas toliko“ reditelja Marka Đorđevića, koji je svečano zatvorio festival. Bašta Fest je time nastavio tradiciju da, u okviru revijalnog programa, zatvaranje posveti ostvarenju koje je po mišljenju festivalskog tima obeležilo prethodnu godinu.

Tokom četiri festivalska dana, u takmičarskom programu festivala prikazano je ukupno 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja.

U muzičkom programu Bašta Festa nastupili su DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, i DJ Nikola Vemić, uz tradicionalno Čola veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari