Kulturna baština u Srbiji nije u tolikoj meri katastrofalno ugrožena, zbog poplava, kao što je slučaj sa drugim oblastima, ali za siromašnu zemlju ne postoji mala šteta, kazao je na jučerašnjoj sednici Odbora za kulturu Narodne skupštine ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

On je objasnio da od 13 zavoda za zaštitu kulturnih spomenika u Srbiji na teritoriji sedam ima oštećenja, ali da je u svim slučajevima reč o objektima, dok su pokretnosti spasene.

– Ne bih iznosio preliminarne procene, jer hoćemo ponovo da izađemo na teren. Kontaktirali smo međunarodne organizacije, koje su u tom trenutku mogle da nam pomognu. Unesko nam je dao 50.000 dolara, što smo namenili muzejima u Paraćinu i Aranđelovcu – kazao je Tasovac, istakavši da je oštećeno 50 objekata.

Sneška Kvadlig Mihailović, generalna sekretarka organizacije Evropa nostra, ponudila je juče pomoć Srbiji, tako što bi bi preko svojih kontakata raširili svest o problemima oko poplava u Srbiji i zajednički došli do rešenja. Ona je juče, nakon sastanka sa ministrom kulture na sednici Odbora, predstavila rad organizacije Evropa nostra, koja se bavi kulturnom baštinom u Evropskoj uniji, odnosno lobira za kulturu u Savetu Evrope. Između ostalog zaduženi su i za projekat „Sedam najugroženijih“ – listu sedam najugroženijih spomenika kulture, na čijem se užem izboru prošle godine našao lokalitet u Vinči, dok je ove godine među spomenicima kojima je najpotrebnija pomoć Sinagoga u Subotici.

– Uskoro će naša delegacija doći u Suboticu i uključiti se u projekat restauracije i nalaženja nove funkcije za takav spomenik kulture, koji je značajan za čitavu evropsku kulturu. Mi ćemo u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope pokušati da pomognemo što više u njegovoj restauraciji – objasnila je Kvadlig Mihailović.

Tasovac se zahvalio na ponuđenoj pomoći da tragedija koja je zadesila Srbiju sa poplavama bude vidljivija kako bi mogla da stigne i pomoć Evrope i sveta. On je napomenuo da su radovi na Sinagogi počeli, kao i da lokalitet Vinča nije ugrožen poplavama, iako opasnost od klizišta postoji, kao i ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari