Bazzum džez festival u Užicu: Među gostima i Sajrus Česnat 1Foto: N. Kovačević

Internacionalni Bazzum džez festival održaće se u Užicu od 25. do 27. maja i ponuditi koncerte vrsnih muzičara, radionice i promocije knjiga, a među gostima biće Sajrus Česnat.

Festival, drugu godinu zaredom, organizuje Udruženje ljubitelja džeza „Jazzere“, koje obeležava tri decenije od osnivanja pa će deo Bazzum-a, najmlađeg od 16 džez festivala u Srbiji, biti posvećen i tom vrednom jubileju.

Radiša Selaković, jedan od osnivača tog udruženja, kaže da će festival ponuditi bogat i respektabilan program.

Bazzum će početi 25. maja u 16 časova u Gradskom kulturnom centru, promocijim monografije „Beogradski džez festival 1971-2020“, autora Vojislava Voje Pantića. Izdavač monografije je Dom omladine Begrada.

Bazzum džez festival u Užicu: Među gostima i Sajrus Česnat 2
Radiša Selaković/Foto: N. Kovačević

Muzički program počeće istog dana u 19,30 časova u Narodnom pozorištu i biće posvećen tridesetogodišnjici Udruženja „Jazzere“ i užičkoj džez sceni, a nastupiće, najpre, pop hor G.L.A.S., a potom i užičke grupe Jazz Balance i Jazz Republic.

U petak, 26. maja, od 16 časova u Muzičkoj školi „Vojislav Lale Stefanović“, planirano je da Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov prirede radionicu „Kako se sluša džez?“

Večernji deo programa nastaviće se u Narodnom pozorištu gde će, od 19,30 časova, nastupiti džez pijanista Renato Kiko sa italjansko-autstrijskim triom. Dva sata posle, nastupiće Jovan i Maljoković sa septetom.

Završni festivalski dan, 27. maj, počeće u 16 časova u GKC predstavljanjem  publikacije „Dugo putovanje do Bazzum-a”, autora Zorana Jeremića, književnika i novinara iz Užica.

Publikacija prati razvoj džeza u Užicu od pedesetih godina prošlog veka do danas, sa posebnim osvrtom na rad udruženja „Jazzere“.

Od 19,30 časova, takođe u petak, u NP Užice, sviraće novosadski bend Nemanja Zlatarev i Funktastic Coalition group.

Nakon njih, nastupiće kvintet Stiv Karington bend iz Njujorka, a njihov gost i zvezda ovogodišnjeg Bazzuma- biće Sajrus Česnat, jedan od vodećih svetskih džez muzičara.

Bazzum džez festival u Užicu: Među gostima i Sajrus Česnat 3
Prošlogodišnji Bazzum/ Foto: Atila Sabo

„Nadam se da će takav program biti veoma zanimjiv i očekujemo dobru posetu, jer bez publike festval se neće razvijati“, poručuje Radiša Selaković, zahvalivši se Gradu Užicu, Infosis-u i druguma koji su podržali taj festival.

Navodeći da je Grad prepoznao važnost Bazzum-a, gradski većnik Ratko Trmčić, ističe da je taj festval postao deo kulurne ponude grada i da se organizuje u susret manifestaciji „Užice prestonica kulture Srbije 2024.“

„Nadam se da će festival postati tradicionalan i da će podstaći mlade da se bave džez muzikom“, poručuje Trmčić.

Ulaznica za jedan koncert košta 600 , a za sva četiri koncerta 2.000 dinara.

Jubilej Džezera

Udruženje „Jezzere“, podseća Selaković, nastalo je 1993. godine, u teškom vremenu rata i velike inflacije, kada se“, dodaje, „okupila grupa ljubitelja džez muzike“. „Znali smo da u gradu postoje ljubitelji te vrste muzuke i hteli smo da ih animiramo“, navodi i dodaje da je udruženje obnovilo rad i od 2013. značajno promoviše džez ne samo u gradu, već i regionu. „Želeli smo da formiramo užičku džez scenu i mislim da smo na dobrom putu da u tome uspemo, a to će pokazati i Bazzum festival“, poručuje Selaković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari